Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2012-09-05
Dzień dobry. Czy zostało wykonane pełne badanie neurologiczne i/lub inne badania dodatkowe jak badanie otoskopowe (ocena kanału słuchowego), ewentualnie RTG głowy?
|
49030803261 |
Niestety nie zostało wykonane żadne badanie poza ogólną oceną i oczyszczeniem kanału słuchowego
|
49030803261 |
Proszę o pradę co mam dalej robić, jeżeli to możliwe gdzie w Szczecinie
|
Należałoby zacząć od uzupełnienia diagnostyki. W pierwszej kolejności trzeba wykonać dokładne badanie neurologiczne. Jest to badanie wykonywane w gabinecie jako element badania ogólnego w przypadku objawów ze strony układu nerwowego. Polega na przeprowadzeniu serii testów oceniających reakcje z tego układu. Wyniki powinny pozwolić na określenie lokalizacji (gdzie jest przyczyna zaburzeń) i ocenę stopnia ich nasilenia. Umożliwia to w czasie późniejszym ocenę dynamiki procesu (np. czy ma charakter postępujący), co nie zawsze widać przy zwykłej obserwacji. Dopiero te informacje pozwalają na postawienie wstępnego (a czasem ostatecznego) rozpoznania, rokowania i doboru odpowiedniej terapii. Na tym etapie też zaleca się badania dodatkowe.
Kręcenie się w kółko i zaburzenia równowagi mogą dotyczyć uszkodzenia w obrębie układu przedsionkowego. Tu więcej na temat tego pojęcia: http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/neurologia/zespol-przedsionkowy-u-psow-i-kotow-5.html Nie umiem niestety doradzić gdzie w okolicach Szczecina przyjmuje lekarz zajmujący się neurologią weterynaryjną. Można poprosić swojego lekarza o pomoc w znalezieniu takiej placówki w celu odbycia konsultacji. |
49030803261 |
Data dodania: 2012-09-07
Bardzo proszę o wyjaśnienie jak wygląda badanie otoskopowe. Jeżeli chodzi o stan Yoreczki to nie pogarsza się, ale nie ma widocznej poprawy, jak pisałam je ładnie, śpi dobrze, nigdy nie ma temp. wypróżnia się dobrze. Bardzo dziękuję za dotychczsowe odpowiedzi, przeczytałam o zespole przedsionkowym. Jakie są rokowania co do leczenia i życia pieska w zespole przedsionkowym niewiadomego pochodzenia. Krystyna
|
Data dodania: 2012-09-07
Badanie otoskopowe polega no dokładnym objerzeniu kanału słuchowego wraz z błoną bębenkową za pomocą otoskopu (nardzędzia powiększającego obraz ze źródłem światła).
Idiopatyczny zespół przedsionkowy (nieznanego tła) ma z reguły dobre rokowanie. Objawy ustępują zwykle samoistnie po ok. 2-3 tygodniach. Niektóre mogą jednak nie cofnąć się całkowicie. Tej formy zespołu nie da się niestety zdiagnozować w inny sposób, niż wykluczając inne możliwe porzyczyny. |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |