Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Yoreczka

Forum

Yoreczka

Witam,nasza dwu miesieczna sunia przed 16 godzinami miała atak zesztywnienia i pieniło jej sie z ust,dalismy jej mleko,bo po pierwsze było jeszcze noc i po drugie słyszeliśmy ,ze mleko działa odtruwająco,a braliśmy pod uwagę,ze najprawdopodobnie sie czymś zatruła.Drug taki sami atak miała o 6 rano.Po wizycie w lecznicy i po 4 zaszczykach mieliśmy się złosić o 12 na następny zaszczyk,Lekarz weterynarji stwierdził,ze sunia po tych własnie objawach i hipotermii ma na pewno zatrucie.Po ogledzinach w mieszkaniu zadaliśmy pytanie,czy mogła sie zakuć łupinka od słonecznika,lekarz odpowiedział nam twierdzaca i moje pytanie jest takie,czy nie powinien nam zaproponować innego badania,a nie nastepnego zaszczyku.Nadmienie,że o 18 byliśmy na nastepnym zaszczyku,gdzie u suni nie ma żadnych zmian oprócz tego,że nie pieni jej sie zust i nie sztywnieje tylko ma przyspieszony oddech i praktycznie juz sika pod siebie,czy to troche nie jest naciągane?Prosze o odpowiedz

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2012-02-26
Witam, nie wiem jakie zastrzyki dostała i nie mam możliwości zbadania więc nie mogę wypowiadać się na temat zasadności tego leczenia. Zatrucie łupinką słonecznika jest rzeczywiście wg mnie mało prawdopodobne przy tak spektakularnych objawach. Warto byłoby wziąć pod uwagę padaczkę i zbadać psa neurologicznie. Jeśli nie ufają Państwo wdrożonemu leczeniu radziłbym wybrać się kontrolnie do innego lekarza weterynarii (najlepiej neurologa) aby ten zbadał psa. Co do badań dodatkowych, badanie krwi było by bardzo pomocne - chociaż morfologia i jonogram. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii