Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Wypadek samochodowy kotka

Forum

Wypadek samochodowy kotka

Witam. Wczoraj wieczorem moj roczny kotek wpadl prawdopodobnie pod samochod. Po tym zdarzeniu od razu zawiozlam go do weterynarza. Pani zrobila mu zdjecie i okazalo sie ze ma 4 zlamania ; w miednicy, kosci ogonowej, biodrze i gdzies jeszcze (nie pamietam dokladnie). Przepisala mu srodki przeciwbolowe w plynie i tabletki bodajze na szybsze zrastanie sie kosci. Powiedziala, ze kot powinien lezec 10 tygodni w klatce bez zadnego ruchu i kosci powinny sie same zrosnac. Niestety niczego wiecej sie nie dowiedzialam. Dzisiaj chcialam podac mu lek lecz nie chce w ogole pic ani jesc. Nie wiem tez co z robieniem jego potrzeb. Nie wiem czy mam go sadzac do kuwety czy jak bo kto przyzwyczajony jest do zalatwiania sie na dworze. I jak zachecic go do jedzenia. Jest caly obolaly i ciagle "placze". Jest to dla mnie troche dziwne zeby przez 2 i pol miesiaca lezal bez ruchu. Pomozcie bo nie wiem co mam w tej sytuacji robic...

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-11-08
Zachowawcze leczenie złamań miednicy polegające na unieruchomieniu w klatce jest standardowym postępowaniem. Oczywiście dużo zależy od rodzaju złamania i postępów leczenia. Czasem u spokojnych kotów takie unieruchomienie nie jest konieczne, bywa że jest wręcz szkodliwe u nadpobudliwych zwierząt. Problemy z oddawaniem kału i moczu występują jako częste powikłanie, wtedy kot musi być pod stałą opieką weterynaryjną. W łagodnych przypadkach zatwardzeń wystarczą lewatywy, zalegający mocz w pęcherzu należy kilkakrotnie w ciągu dnia wymasować. W początkowych okresie choroby należy stosować leki przeciwbólowe.
Mam pytanie co do biodra, jakie konkretnie jest to złamanie?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii