Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Wyniki badań laboratoryjnych u 13-letniej suczki

Forum

Wyniki badań laboratoryjnych u 13-letniej suczki

Witam. Proszę o analizę poniższych wyników, które nie mieszczą się w normie: ALKP 271 U/L ALT 10 u/L AST 80 u/l GRA 80,5% 11,0 Reszta wyników jest ok. Suczka ma 13 lat, jest w trakcie kuracji Enroxilem (tabletki). Miała oczyszczanego kaszaka. Niestety zdrowy do tej pory pies, zle się czuje: jest apatyczna, smutna, czasem wymiotuje, rzadziej się wypróżnia. Problemy zaczęły się właśnie po oczyszczeniu kaszaka i rozpoczęciu podawania Enroxilu. RTG wykazało nieprawidłowości w układzie pokarmowym (za dużo gazów, o ile dobrze zrozumiałam). Pani dr, u której robiłyśmy badania, poleciła dawać Famogast przez 5 dni, a po zakończeniu kuracji BioProtect. Czy złe samopoczucie psa jest wywołane Enroxilem? Co oznaczają w/w nieprawidłowe wyniki? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ martwię się o sunię. Pozdrawiam, Joanna

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-11-07
Witam, badanie krwi jest tylko badaniem dodatkowym i rzadko można postawić rozpoznanie na podstawie samych wyników badania laboratoryjnego. Nie mniej jednak podwyższone enzymy wątrobowe mogą być spowodowane doustną antybiortykoterapią. Probiotyki typu bioprotect jak najbardziej są dobrym pomysłem (oczywiście podawane nie jednocześnie - nie w tej samej porcji - z antybiotykiem). Jednak wg. mnie najlepiej byłoby zmienić antybiotyk na inny szczególnie w postaci iniekcji, lub jeśli jest to możliwe stosowanie antybiotyku miejscowo (o tym może zdecydować tylko i wyłącznie lekarz prowadzący). Antybiotyki iniekcyjne o wiele mniej obciążają wątrobę, ponieważ nie muszą przejść przez nią zanim trafią do krwiobiegu. Trzeba również wziąć pod uwagę iż objawy te oraz wyniki badań mogą nie być związane z prowadzonym leczeniem, a innym niezdiagnozowanym dotąd schorzeniem - jednak tę wersję należy rozpatrzyć jeśli zmiana antybiotyku nie przyniesie poprawy. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii