Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Wylew u psa

Forum

Wylew u psa

Witam. Podejrzewam u swojej 13 letniej suni (mieszaniec, średniej wielkości) lekki wylew. Objawy zaczęły się dzisiaj wymiotami, ale sądziłam z początku, że nie może pozbyć się nieprzetrawionej sierści. Suni uciekają oczka (coś jakby oczopląs) drga jej lewa powieka, ma głowę przechyloną na lewą stronę, słania się trochę na nogach, ale ogólnie nie ma jakiejś dezorientacji. Kiedy wchodzę do pokoju podnosi głowę i patrzy na mnie, wstaje trochę ciężko, ale to chyba z racji wieku. Czy leczenie jest bardzo kosztowne? Ja niestety nie mam obecnie nawet grosza przy duszy, nie mam od kogo pożyczyć i zastanawiam się czy jeśli suma będzie dość wysoka lek. wet. zgodzi się rozłożyć mi ją jakoś na raty i będą po porostu spłacać. Proszę o szybką odpowiedź, z góry dziękuję.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-08-07
Witam,
objawy, które Pani opisała, rzeczywiście pasują do udaru mózgu niewielkiego stopnia. Jeśli tak jest w istocie to warto byłoby podać środki przeciwkrwotoczne, witaminę K, może środki ściągające obrzęki (furosemid, mannitol) - to już zalezy od stanu, aby zapobiec pogorszeniu się na tym wczesnym etapie. Nie jest to drogie leczenie, natomiast schorzenie nie bedzie czekać, może więc uda sie Pani jakoś rozłożyć tą kwotę - to juz musi Pani wynegocjowac z lekarzem w jaki sposób zapewnic go o splacie. Dośc często w takich nagłych przypadkach stosuje sie pisemne zobowiazanie do zapłaty z harmonogramem spłat.

W ciagu nastepnych kilku dni stan powinien sie poprawiać, ponieważ pomału krwiak bedzie się zmiejszał i zmniejszy się jego ucisk na tkanke mózgowa. Część uszkodzeń bedzie nieodwracalna, ale przy tak nieduzym wylewie może Pani z czasem w ogóle nie widzieć jego efektów. Natomiast może być tendencja do nastepnych wylewów, spowodowana być może kruchością naczyń krionośnych, warto więc będzie później pomówić z lekarzem o preparatach wspomagających ogólny stan zdrowia, krążenie obwodowe i włosniczkowe itd.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii