Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Wylew u psa

Forum

Wylew u psa

Witam, Mój pies ma 13 lat. Stracił wzrok ( lekarze stwierdzili, że to był wylew). Po badaniu okazało się, że źrenice ma zdrowe, reagują na ostre światło. Czy jest szansa, aby przywrócić jej wzrok pomimo jej wieku? Ewa

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-11-20
Na jakiej podstawie został stwierdzony wylew? Jakie badania dodatkowe zostały wykonane?
ewaifa
Data dodania: 2011-11-20

Wylew został stwierdzony bez żadnych dodatkowych badań, po prostu po obejrzeniu psa a ja nie mam pojęcia jakie badania powinna mieć wykonane.

Data dodania: 2011-11-24
Czy chodziło o wylew krwi do gałek ocznych czy do mózgu, to ważna uwaga. Wylew do oka stwierdzamy badaniem oftalmologicznym. Wylew do mózgu upośledza konkretne struktury i można określić w przybliżeniu miejsce, w którym do niego doszło, o ile wykona się badanie neurologiczne. Mało prawdopodobne by wylew doprowadził tylko do samej ślepoty. Uszkodzenie struktur mózgu prowadzi zwykle do większych zaburzeń
ewaifa
Data dodania: 2011-11-25
Nie mam pojęcia jaki to był wylew! bo mnie o tym nie poinformowano...padło hasło wylew i trzeba czekać minimum 2 tyg.bo są szanse że odzyska wzrok i tyle...(nie odzyskała) z tego co pan pisze pszypuszczam że ten pierwszy bo nie ma zadnych  innych zaburzeń... Radzi sobie węchem i tak funkcjonuje...Jeżdziliśmy z nia co 2tyg.na kontrol, aż końcu moja siostra zapytała że może trzeba się z nią udać do jakiegoś specjalisty na co lekarz odpowiedział że po co... jej żrenice są zdrowe a wszystko jest w jej głowie...jak ufać lekarzom? czy pies 13-stoletni jest już skazany NA ŚMIERĆ?! Pieniądze nie grają roli bo zrobimy dla niej wszystko! Dziekuję bo już wiem jakie badania mam jej zrobić ale pewnie to już będzie za póżno! to było 3msc temu.
Data dodania: 2011-12-01
Namawiam na wizytę w gabinecie okulistycznym. Być może pozna Pani przyczynę ślepoty. Może jeszcze nie jest za późno, a wiedzieć zawsze warto.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii