Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Witam

Forum

Witam

Witam, jak karmić osieroconego, kilkudniowego szczeniaka? Zasięgnełam porad dwóch lekarzy weterynarii, pierwszy zalecił preparat mlekozastępczy natomiast drugi pozwolił na mleko sojowe dla niemowląt, niestety wszystko działo się w weekend więc miałam ograniczone możliwości z kupnem preparatu mlekozastępczego, musiałam zdecydować się na mleko dla niemowląt, jednak zastanawia mnie czy na pewno można korzystać z tego rozwiązania? czy może to wpłynąć na szczeniaka? Jeśli tak to w jaki sposób? Z góry Dziękuję za odpowiedź.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-10-22
Dzień dobry. Szczenięta i niemowlęta to 2 różne gatunki o odmiennej budowie przewodu pokarmowego i znacznie różniącym się zapotrzebowaniu na składniki pokarmowe. Przy braku preparatu mlekozastępczego można stosować odpowiednie mieszanki, jednak wymaga to dobrania właściwego szeregu i proporcji składników. Zastosowanie gotowego preparatu mlekozastępczego dla szczeniąt jest dużo wygodniejszym rozwiązaniem.
Należy pamiętać, że szczenię, które nie miało dostępu tuż po porodzie do mleka suki, jest w dużo większym stopniu narażone na choroby zakaźne ze względu na brak swoistych przeciwciał (wypijanych z siarą - pierwszym mlekiem suki).

Powrót do tematów | Powrót do kategorii