Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii witam

Forum

witam

mam psa w wieku 5lat jest on otyly wazy 26kilo to jest kundelek.wszyscy sie u mnie w domu dziwia bo tak duzo pije ok 3l dziennie podejrzewam ze ma cukrzyce czy to moze byc prawda.i jeszcze jedno muj pies ma zawiniety ogonej jak u swinki jakis 3 lata temu zauwarzylismy na jego ogonku taka plamke szaro niebieska dziwna.jakis 1 temu bylam mojego psa zaszczepic i przy okazji powiedzialam o tej plamce a pani weterynarz powiedziala ze to grzybica i pokazala preparat o nazwie HEXODERM preparat dermatologiczny i go kupilismy ale wogule mu to nie zniklo wykorzystalismy pul butelki i ani troszeczke mu to nie zniklo dlaczego i czy to moze byc napewno grzybica .

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2012-02-28
Witam.
Ta ilośc wypijanej wody do rzeczywiście dośc dużo. W celu potwierdzenia/wykluczenia cukrzycy lub innego schorzenia należy wykonać badanie krwi na czczo ( morfologia i biochemia). Po jej wykonaniu lekarz prowadzący zdecyduje o dalszym postępowaniu.
Czy szaro-niebieska plamka powiększa się, skóra się łuszczy? Aby potwierdzić grzybicę warto wykonać zeskrobinę z tego miejsca i poddać ją badaniu w laboratorium. Zmiany skórne mogą być spowodowane wieloma czynnikami : grzybicą, inekcją bakteryjną, alergią, zaburzeniami hormonalnymi, pasożytami. Lekarz weterynarii powinien na wizycie dokładnie zbadać pacjenta i omówić dalszą diagnostykę. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii