Forum
Węzły chłonne
Witam!Jestem właścicielką 3 miesięcznej amstaffki.W dniu przypadającym na 3 dawke szczepienia zauwazyłam,że suczka ma powiększony węzeł chlonny podkolanowy.Weterynarz pobral krew do badania, w której wyszła lekka anemia.Piesek nie miał gorączki.Jekarz zalecił Falwit i kontrolę za 4 dni.Do szczepienia nie doszło.Przez ten czas szczeniak czul się dobrze,jadł, pił, bawił się.Podczas kolejnej wizyty erytrocyty i hemoglobina wzrosła lecz pojawiło się więcej leukocytów i podwyższona temperatura - 39,5 stopnia.Wykonano biopsje węzła chłonnego i piesek dostał antybiotyk-Keflex.Obecnie czekamy na wyniki biopsji.Antybiotyk jest podawany 5 dzień.Nie widzę poprawy by wzęzeł się zmniejszył.Natomiast piesek nie ma juz podwyższonej temp.W dalszym ciągu jest radosny, ma apetyt.Dodam jeszcze, że zaraz po przywiezieniu psiaka do domu miał silnie ropiejące oczy. Po stosowaniu Floxalu i Sulfacetamidu oczy pszestały ropieć, lecz spojówki do dziś są zaczerwienione (czyli od około miesiąca).
Strasznie sie martwię :( Czytałam wiele o chłoniaku u psów i boję się takiej diagnozy :(
Czy objawy, które ma mój pies moga świadczyć o czymś innym ? Niekoniecznie o chłoniaku ?
Z góry dziękuję za odpiwiedz i pozdrawiam!
anetag82
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2012-12-11
Dzień dobry. Proszę o przytoczenie wyników przeprowadzonych badań krwi (wszystkich, nie tylko tych zmienionych, wraz z jednostkami).
|