Forum
Uczulenie u psa
Witam, moj pies rasy leonberger, 3 lata, od szczeniaka cierpi na regularne rozwolnienie. Poprzedni wlasciciel, trzymal go tylko na suchej karmie twierdzac, ze ma slaby zoladek i nie moze dostawac zadnych innych pokarmow, zrobil mu badania tarczyczy, ktore nic nie wykazaly. Gdy trafil w moje rece (jest u mnie od roku), kombinowalam z wieloma karmami, efekt byl taki sam, lecz po pewnym czasie dolaczylo do tego kompulsywne gryzienie sie (do tego stopnia, ze pojawialy sie rany), zaczerwieniona skora w okolicach tylnych lap i brzucha, czeste zapalenia uszu. Po konsultacji z weterynarzem zostala stwierdzona alergia pokarmowa. Od 4 miesiecy piesek jest na karmie eukanuba dermatosis FB. Objawy ustapily, ale jest wychudzony i od jakichs 2 tygodni, nie moze swobodnie wstawac. Wstaje bardzo powoli i niechetnie, gorzej z tylnymi lapami, trzesa mu sie przy wstawaniu, ma je bardzo usztywnione i robi male kroczki, mam wrazenie, jabym miala 12 letniego psa. Kiedy rozchodzi sie, co trwa chwile, jest w pozadku na spacerze dokazuje, ale szybko sie meczy. Chcialabym wiedziec czy karma jest odpowiednia i czy moze brakuje mu jakichs skladnikow? Pozdrawiam
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
|
Data dodania: 2011-12-16
Przede wszystkim wygląda na to, że mogły nałożyć się na siebie jakieś schorzenia. Pilnie zaleciłbym kompleksowe badanie kału z uwzględnieniem lamblii i izosporozy, ocenę trzustki i wątroby w badaniu krwi oraz rozmaz krwi, RTG kręgosłupa (bóle kręgosłupa, sponderoza mogą dawać podobne objawy do opisanych) oraz EKG. Dopóki wymienione badania nie wyjaśnią co się dzieje, nie zmieniałbym karmy ani nie podawał preparatów czy suplementów, ewentualnie podawałbym co dwa dni preparat Duphalyte (kroplówka) do czasu wdrożenia właściwej terapii i polepszenia stanu zwierzęcia.
|