Forum
Trudna diagnoza
Witam, Jestem włascicielką ok. 14 letniej suczki - mieszańca. Pies jest zanjdą. Jest u mnie ok 9 lat.
Zalicza się do tzw. psów małych, chociaż ma poważną nadwagę - waży 14,5 kg. Nie jest raczej chorowita ale ma przewlekłą astmę oskrzelową. W wieczór sylwestrowy zjadła dwie prasowane kostki z włókien kalogenowych. Nazajutrz zaczęła się niecodziennie zachowywać. Ma trudności ze wstawaniem, chodzi bardzo wolno, zaczęła popiskiwać z bólu. Poza tym nie było żadnych objawów typu wymioty, biegunka itp. Udałam się do najbliższego weterynarza. Zroniono jej USG ale niestety nie była na czczo i obraz był mocno nieczytelny. Dostała BETAMOX oraz tabletki mające spowodować wydalanie gazów, które stwierdzono podczas USG. Niestety noc była nieprzespana. Z bólu chodziła i popiskiwała całą noc. Wczoraj pojechałam znią do innego lekarza, który dysponuje pełną aparaturą. Zrobiono jej RTG, USG i morfologię z pełną biochemią. RTG nie pokazało niczego niepokojącego, podobnie zresztą jak USG.Natomiast tragicznie niskie miała wyniki hematokrytu i hemoglobiny. Hematokryt 20 podczas gdy min. normy to 37, a hemoglobina 6 podczas gdy min. to 12. Byłam przerazona i dalej jestem.
Dzisiaj powtórnie zrobiono jej morfologię i wskaźniki te spadają. Hematokryt 17,8 a hemoglobina 5,8 .Poza tym lekarz wytłumaczył że badanie nie wykazuje przyrostu nowych krwinek (cos na "R"), czyli wygląda jakby się nie produkowały.Wydałam już niezłe pieniądze, pies cierpi a ja nie wiem co jej dolega. Proszę o pilną pomoc, raczej nie mamy wiele czasu. Wyniki się pogarszają !!Wiem że diagnozowanie psa jest trudniejsze niż człowieka - nie powie co boli ale może ktoś miał podobny przypadek albo jakiś pomysł na przyczynę tego stanu. Pozdrawiam i bardzo liczę na jakąś podpowiedź.
Dorota
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2012-01-05
Należy zastanowić się co jest przyczyną narastającej anemii. Niestety może być ich kilka: utrata krwi, związana z krwotokami zewnętrznymi oraz wewnętrznymi, te u starszych psów występują np przy guzach śledziony, ale usg powinno je wykluczyć. Anemia jako efekt hemolizy krwi, tu przyczyn też może być wiele, ważnym wskaźnikiem oceny anemii hemolitycznej jest poziom bilirubiny, na pewno warto ją oznaczyć. Anemia z niedobory wit B12 i żelaza, mało prawdopodobna, ale taką możliwość także trzeba rozważyć.
Anemię , ze względu na wydolność szpiku kostnego, można podzielić na dwa rodzaje: regeneratywną, gdzie mamy obecne retikulocyty i erytroblasty oraz podwyższony wskaźnik anizocytozy, oraz nieregeneratywną gdzie brak jest w rozmazie młodocianych form krwinek i zwykle wskaźnik anizocytozy jest w normie lub obniżony.
Trudno coś więcej dodać. Proszę przytoczyć pełne wyniki badań, opis usg. Może wtedy coś więcej będę mógł napisać.
|