Forum
Tiki nerwowe i strupki na ciele
Szanowni Państwo,
bardzo proszę o pomoc. Martwię się moim kotem Elegantem, w marcu skończy 13 lat, waży 8,2kg (jest gruby). Kastrat, przebywa głównie w domu, na podwórko wychodzi wyłącznie po to by się załatwić, dosłownie wraca po kilkunastu minutach z "obchodu".
Od dłuższego czasu miał tiki nerwowe. Niekontrolowanie poruszał wąsami, mrugał, potrząsał głową. Co to oznacza?
Wczoraj byłam u weterynarza, gdyż kot miał prawdopodobnie starcie z naszym psem i miał ugryzienie na głowie, które strasznie mu obropiało. Dostał antybiotyk. Nie wiem, czy nie zauważyłam wcześniej (przyjeżdżam do domu rodziców mniej wiecej co tydzień, ale zauważyłabym, chyba, gdyby tiki nerwowe nasiliły się znacznie), ale wydaje mi się, że dziwne odruchy kota się nasiliły. Bardzo się o niego martwię.
Ponadto, oprócz ranki na głowie ma na ciele dziwne strupki. Może z 3-5. To takie miejsca, punkciki, które wyczuwam przy drapaniu go. Gdy pociągam włoski, wychodzi z tych miejsc malutka kępka włosków.
Czy te dziwne objawy są powiązane, co mogą oznaczać? Strasznie się denerwuję.
Kot trochę był osowiały po wczorajszej wizycie u lekarza, nawet wydawało mi się że tracił równowagę schodzac z fotela. Podejrzewałam że po antybiotyku mógł się czuć nieco gorzej. Jednakże to co mnie naprawdę martwi to te tiki nerwowe, co mogą zwiastować?!
Pomóżcie, bardzo proszę.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski
|
Data dodania: 2011-11-01
Witam,
Trudno odpowiedzieć. U 13 letniego wychodzącego kota należy sprawdzić uszy czy nie ma świerzbu usznego - wtedy może potrząsać głową, mieć różne tiki. Stres i zły stan po ugryzieniu mógł przyczynić się do nasilenia objawów- intensywniejszego rozwoju świerzbu. dopiero jeśli uszy są czyste i zdrowe, należy szukać przyczyny neurologicznej w mózgu.
Ranki na głowie i dziwne strupki - alergia, odczyny polekowe( po zastrzykach), grzybica- rozwój też na skutek osłabienia, zakażenie bakteryjne skóry, zapalenie mieszków włosowych,... Jeśli wychodzą włosy to jako pierwsze podejrzewać można grzybicę , odczyny polekowe.
Nic nie napisane o stanie ogólnym, ile pije i sika, jak je. Wskazane u takiego wiekowego kota jest również badanie ogólne krwi i moczu. Nawet jeśli byłby zdrowy to raz na 4-6 miesięcy dobrze jest taką kontrolę zrobić. Przynajmniej badanie moczu.
W podsumowaniu - konieczne badanie ogólne poprzedzone wnikliwym wywiadem klinicznym. I wskazane bad moczu oraz krwi.
Pozdrawiam
A. Krajewski
|