Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Teiger

Forum

Teiger

Mam psa owczarka niemieckiego,który wabi się Teiger. Ma 5 lat. Jest to owczarek długowłosy, z dużym temperamentem. Lubi biegać (tzn.gonić koty) po podwórku. Jest masywny ma duży apetyt.Dostaje karmę suchą ale też i surowe mięso (pierś z kurczaka, czasami wieprzowe mięso i kości ).Waży chyba ponad 50 kg.Niestety nie mogę go zważyć. Do weterynarza jeżdżę z nim tylko na szczepienia. Jest to bardzo trudne,ponieważ mój "mały" piesek jest bardzo zły na wszystkich.Do rzeczy - parę dni temu zauważyłam,że jego tylne łapy są jakby sztywne,trochę zaczyna ciągnąć jedną tylną łapę.Słyszałam,że może to być dyskopatia. Jestem przerażona bo nie mam pieniędzy na operację psa. Czy można to zatrzymać w jakiś inny farmakologiczny sposób.Pozdrawiam , Ewa Bagniewska.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2013-04-02
Witam.
Bez badania ciężko postawić diagnozę, a tym bardziej zaordynować leczenie. Konieczne jest badanie klinicze, być może RTG kręgosłupa. Leczenie zależy od rodzaju i stanu zaawansowania zmian ( chirurgicze, ale w wielu przypadkach farmakologiczne). Propozycje leczenia powinien przedstawić lekarz, który zbada psa oraz oceni badania dodatkowe. Dodatkowo ważne jest utrzymanie prawidłowej wagi oraz ograniczenie ruchu na czas rekonwalescencji. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii