Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii tabletka na robaki + spot on na pchyły w tym samym dniu?

Forum

tabletka na robaki + spot on na pchyły w tym samym dniu?

Witam Czy można w tym samym dniu podać kotu tabletkę na robaki i zaaplikować spot on na pchły? Czy lepiej odczekać i ile? Dziękuję za info Pozdrawiam Ilona

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-11-27
Dzień dobry. Zwykle nie ma co do tego przeciwwskazań. Doustne leki przeciwpasożytnicze cechują się znikomym stopniem wchłaniania, dlatego "nie kłócą" się z innymi preparatami podawanymi parenteralnie.
Dużo może też zależeć od rodzaju leków - niektóre środki podawane na skórę działają jednocześnie na pasożyty zewnętrzne jak i wewnętrzne, choć z reguły nie na wszystkie. Jeśli mówimy o profilaktycznym odrobaczeniu, lepszym rozwiązaniem jest wykonanie badania kału - próbki należy zbierać przez 3 kolejne dni jako małe fragmenty stolca i przechowywać w tym czasie w lodówce np w pojemniczku zakupionym w aptece. Wiekszość gabinetów weterynaryjnych ma w swojej ofercie badanie kału pod kątem obecności pasożytów i nie jest ono drogie. Wynik dodatni pozwala na dobranie leków zależnie od rodzaju inwazji pasożytniczej (tzw. leczenie celowane) i odwrotnie - jeśli wynik jest ujemny, nie ma wówczas potrzeby podawania leków na coś, na co zwierzę nie choruje.
ilona9043
Data dodania: 2013-11-27
Dziękuję ślicznie za info :)
 Oczywiście nie podawałabym kotu tabletki na robale gdybym nie była pewna że je ma bo za krótko minęło od ostatniego odrobaczania. Mimo że ostatnie odrobaczanie było w 15.09.2013 wiec 2m-ce temu to kot złapał tasiemca -jest wychodzący więc nie mam okazji badać kuwety pod tym kątem i odrobaczam go co 3-4 m-ce co gorsza jest łowny a złapał m.in. ptaka :( jakiś miesiąc temu...nie było mnie w domu więc nie uratowałam ptaszyska i zostało tylko kilka piór i łapka na dywanie (kot przynosi zywe zdobycze do domu i jak nie uratuję bo mnie nie ma to zamęczy i zeżre)
Widziałam w poniedziałek na jego ogonie żywy człon tasiemca i z tego powodu postanowiłam go ponownie odrobaczyć.

Pozdrawiam
Ilona

Powrót do tematów | Powrót do kategorii