Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii szpat?

Forum

szpat?

Mój dwuletni wałach ma widoczną bańkę na prawym tylnym stawie skokowym w miejscu, gdzie zwykle jest szpat. Ta gulka jest widoczna i z wewnętrznej jak i zewnętrznej strony nogi. Nigdy nie pracował, ani nie był niczym obciążany. Nie kuleje, ani go to nie boli przy dociskaniu/masowaniu. Czy to może być szpat, czy niekoniecznie? Zaleca się rozgrzewanie stawu maścią? Jakieś masaże? Moja wet przepisała mi maść sterydową, ale słyszałam, że sterydy bardzo niszczą chrząstki stawowe, więc przestałam mu ją podawać. Czy szpat u tak młodego konia nie wykluczy go całkowicie z jazdy w przyszłości? Czy jest szansa, na wyleczenie?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Paweł Dukacz
Data dodania: 2012-02-24
A jaka jest diagnoza powiedziana przez weterynarza? u młodego koni raczej mało prawdopodobne jest wystąpienie szpatu. Tak sterydy nie wpływają korzystnie na chrząstkę ale ta maść jest stosowana miejscowo wiec mniej szkodliwie na stawy. Potwierdzenie szpatu poza badaniem klinicznym należy wykonać zdjęcia RTG.
Takie zmiany(powiększone obrysy) mogą być wywołane urazem. A może zmiany są miękkie a nie twarde?
dante
Data dodania: 2012-02-27
Witam, dziękuję za odpowiedź.
Diagnoza weterynarza była bardzo niejasna, przepisał tylko tę maść, dlatego w przyszłym tygodniu będzie robione RTG.
Gula jest usytuowiona na prawym tylnym stawie skokowym, tuż nad stawem, jest miękka, jakby pusta w środku, wielkości mandarynki, widoczna z wewnętrznej i zewnętrznej strony, ale jest widoczna tylko wtedy gdy koń przeniesie na tę nogę ciężar.
Próba szpatowa wyszła negatywnie, koń nie kulał ani trochę.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii