Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2011-09-07
Dzień dobry.
U szczeniąt do 18 dnia życia dominują mięśnie prostowniki. Od 6 do 10 dnia szczenięta utrzymują ciężar ciała na kończynach piersiowych, na miednicznych między 11 a 15 dniem. Dopiero potem nabywają zdolności utrzymywania całego ciężaru ciała niepewnie poruszając się w obrębie legowiska. Musi jednak minąć kolejne 4 tygodnie aż szczenię nauczy się w miarę sprawnie odzyskiwać równowagę. Oczywiście u różnych szczeniąt te okresy mogą się nieznacznie wahać. Czy pozostałe szczenięta z miotu poruszają się bez niepokojących objawów? |
klara3415 |
Data dodania: 2011-09-09
Pozostałe szczeniaczki poruszają sie normalnie tzn żaden nie porusza sie jak ta ostatnia malutka. Czy może mi Pan powiedzieć czy i ewentualnie w jaki sposób mogę ją "ćwiczyć". Jak delikatnie ustawiam jej łapki w normalnej pozycji nie piszczy więc chyba nie odczuwa bólu. |
Jeśli pozostałe szczenięta poruszają się normalnie nie można u suczki wykluczyć wady wrodzonej. Może ona dotyczyć kręgów, rdzenia, itd. Niestety w takim przypadku rokowanie zwykle bywa ostrożne do złego ze względu na praktycznie brak możliwości dokładnej diagnostyki i terapii. Z dostępnych metod można wykonać RTG kręgosłupa, aby wykluczyć wady jego budowy, powodujące niedowład. Ze względu na konieczność oceny drobnych struktur, zdjęcie powinno zostać opisane przez radiologa i wykonane na aparacie dobrej jakości. |
klara3415 |
Zwykle łapki jej rozłozone sa prostopadle do tułowie i podciąga się ona na przednich łapkach a tylnymi odpycha sie tak je trzyma i nie uginając ich, podnosi ciut do góry dosłownie jak foczka płetwy. no dziwnie to wygląda, inaczej niż u jej rodzeństwa. Co prawda ja jej delikatnie układam w prawidłowej pozycji i odepchnie siei ale wygląda to tak jakby nie miała siły ich utrzymać. Poza tym jej łapki są dość sztywne w "jej"pozycji i podczas odpychania sie unosi je lekko ponad podłoże. Martwię sie że nie będzie chodzić i co wtedy? A przecież poza tym rozwija sie normalnie, ładnie rosnie no juz ja pokochaliśmy. Bardzo proszę o radę może dzis ciut lepiej opisałam problem. |
Problem opisała Pani całkiem dobrze, niestety wiele więcej nie mogę poradzić, pozostajemy przy obserwacji i wspomagających elementach rehabilitacyjnych. Dopiero u starszego szczenięcia jesteśmy w stanie dokładniej ocenić nasilenie problemu i jego wpływ na jakość życia zwierzęcia. |
klara3415 |
Data dodania: 2011-09-17
Witam mam bardzo dobre wieści o malutkiej dziewczynce z łapkami jak u foczki. Po intensywnej rehabilitacji mała zaczyna podciągac łapki i wygląda to coraz lepiej. Jesteśmy po konsultacji z Panią mgr rehabilitacji od najmłodszych dzieci, noworodków i ona pokazała nam jak powinniśmy rehabilitować naszą sunię. Zabiegi sie opłaciły i wszystko wskazuje na to, że mała będzie chodzic. Bardzo dziękuję za porady i pozdrawiam
|
Data dodania: 2011-09-25
Cieszymy się z dobrych informacji i oczywiście życzymy powodzenia!
Pozdrawiam. |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |