Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii szczeniak z tylnymi łapkami jak u foki

Forum

szczeniak z tylnymi łapkami jak u foki

mój 10 dniowy szczeniak shih tzu ma tylne łapki jak u foki. porusza sie z rozstawionymi łapkami jak w szpagacie przy czym jak mu odpowiednio je ułożę to odepchnie sie w takiej pozycji, są również ruchome w stawach, porusza ogonkiem. czy będzie chodzić czy potrzebna pomoc specjalisty? dziękuję

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-09-07
Dzień dobry.
U szczeniąt do 18 dnia życia dominują mięśnie prostowniki. Od 6 do 10 dnia szczenięta utrzymują ciężar ciała na kończynach piersiowych, na miednicznych między 11 a 15 dniem. Dopiero potem nabywają zdolności utrzymywania całego ciężaru ciała niepewnie poruszając się w obrębie legowiska. Musi jednak minąć kolejne 4 tygodnie aż szczenię nauczy się w miarę sprawnie odzyskiwać równowagę. Oczywiście u różnych szczeniąt te okresy mogą się nieznacznie wahać. Czy pozostałe szczenięta z miotu poruszają się bez niepokojących objawów?
klara3415
Data dodania: 2011-09-09

Pozostałe szczeniaczki poruszają sie normalnie tzn żaden nie porusza sie jak ta ostatnia malutka. Czy może mi Pan powiedzieć czy i ewentualnie w jaki sposób mogę ją "ćwiczyć". Jak delikatnie ustawiam jej łapki w normalnej pozycji nie piszczy więc chyba nie odczuwa bólu.

Jeśli pozostałe szczenięta poruszają się normalnie nie można u suczki wykluczyć wady wrodzonej. Może ona dotyczyć kręgów, rdzenia, itd. Niestety w takim przypadku rokowanie zwykle bywa ostrożne do złego ze względu na praktycznie brak możliwości dokładnej diagnostyki i terapii. Z dostępnych metod można wykonać RTG kręgosłupa, aby wykluczyć wady jego budowy, powodujące niedowład. Ze względu na konieczność oceny drobnych struktur, zdjęcie powinno zostać opisane przez radiologa i wykonane na aparacie dobrej jakości.
Można też pozostać przy obserwacji, żeby zobaczyć jak sytuacja się rozwinie. Zdarza się, że pies może kompensować niewielkie zaburzenia, nerwy mają też pewną zdolność regeneracji. Wszystko to zależy od stopnia uszkodzenia, co niestety u tak małego pacjenta nie sposób miarodajnie ocenić.
Wspomagająco można wykonywać bierne ruchy kończynami 3 razy dziennie oraz podtrzymywać przednią część ciała, aby stymulować rozwój mięśni i stawów tylnych kończyn.

klara3415

Zwykle łapki jej rozłozone sa prostopadle do tułowie i podciąga się ona na przednich łapkach a tylnymi odpycha sie tak je trzyma i nie uginając ich, podnosi ciut do góry dosłownie jak foczka płetwy. no dziwnie to wygląda, inaczej niż u jej rodzeństwa. Co prawda ja jej delikatnie układam w prawidłowej pozycji i odepchnie siei ale wygląda to tak jakby nie miała siły ich utrzymać. Poza tym jej łapki są dość sztywne w "jej"pozycji i podczas odpychania sie unosi je lekko ponad podłoże. Martwię sie że nie będzie chodzić i co wtedy? A przecież poza tym rozwija sie normalnie, ładnie rosnie no juz ja pokochaliśmy. Bardzo proszę o radę może dzis ciut lepiej opisałam problem.

Problem opisała Pani całkiem dobrze, niestety wiele więcej nie mogę poradzić, pozostajemy przy obserwacji i wspomagających elementach rehabilitacyjnych. Dopiero u starszego szczenięcia jesteśmy w stanie dokładniej ocenić nasilenie problemu i jego wpływ na jakość życia zwierzęcia.

klara3415
Data dodania: 2011-09-17
Witam mam bardzo dobre wieści o malutkiej dziewczynce z łapkami jak u foczki. Po intensywnej rehabilitacji mała zaczyna podciągac łapki i wygląda to coraz lepiej. Jesteśmy po konsultacji z Panią mgr rehabilitacji od najmłodszych dzieci, noworodków i ona pokazała nam jak powinniśmy rehabilitować naszą sunię. Zabiegi sie opłaciły i wszystko wskazuje na to, że mała będzie chodzic. Bardzo dziękuję za porady i pozdrawiam
Data dodania: 2011-09-25
Cieszymy się z dobrych informacji i oczywiście życzymy powodzenia!
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii