Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii swinka morska - czy to ciaza czy ruja?

Forum

swinka morska - czy to ciaza czy ruja?

witam, od pewnego czasu podejrzewamy u naszej swinki ciaze, znacznie przytyla, jednak dzisiaj w nocy strasznie ja chcial "atakować" jej samiec. Od razu oddzieliliśmy go od niej, oglądałam ją potem i zauważyłam lekko zakrwione wejście rodne, i nie wiem teraz czy coś złego z ciążą się dzieje czy może ona tylko przytyła i ma ruje? Informacje na temat ruji są nie jasne i nie wiem czy wówczas występuje wydzielanie krwi? czy może coś złego z ciążą się dzieje i trzeba udać się do weterynarza? dodam że samiczka ma ok 10-12 msc. dziękuje z góry za odpowiedź pozdrawiam monika

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski
Data dodania: 2011-11-25
Witam,
Samiczka jest już dojrzała i na pewno może zajść w ciążę. Czy teraz jest w ciąży to nie jestem w stanie odpowiedzieć.
Z opisu przypuszczam ,że świnka przytyła,jest w ruji a krwawienie jest po kopulacji z samcem. Oprócz zmiany zachowania, obrzęk zewnętrznych narządów płciowych też świadczy o ruji.
Ale może być w ciąży a atak samca wystąpił z innego powodu.
Najlepiej udać się do lekarza aby zbadał delikatnie brzuch świnki, ew wykonał USG. Albo poczekać na poród.
Pozdrawiam
A. Krajewski

Powrót do tematów | Powrót do kategorii