Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii suczka 3 lata rasy shih tzu w ciazy po zastrzyku wczesnoporonnym

Forum

suczka 3 lata rasy shih tzu w ciazy po zastrzyku wczesnoporonnym

Dzien dobry mam pytanie moja suczka miala cieczke bylo to prawie 2 mc temu i zostala dopadnieta przez psa. Natychmiast pojechalismy z nia do weterynarza dostala zastrzyki wczesnoporonne dzien po dniu. Niby wszystko bylo ok ale przedwczoraj bylam z nia u fryziera i po wizycie okazalo sie ze ona nie jest taka gruba ze wzgledu na siersc ktora miala tylko jest w ciazy. Wczoraj pojechalismy do weterynarza zrobil jej usg i powiedzial ze sa 3 szczeniaki, dziwne jest dla niego ze zastrzyk nie zadzialal on nigdy sie z czyms takim sie nie spotkal ( na pytanie czy szczeniaczki urodza sie zdrowe ) odpowiedzial tak oczywiscie ten zastrzyk nie ma na to wplywu. Szczerze mowiac ja jemu tak do konca juz nie wierze przecierz taki zastrzyk to wielka dawka hormonow. Powiedzil tez ze skontaktuje sie z producentem i oddzwoni. Prosze mi powiedziec czy moze Pan sie orientuje dlaczego zastrzyk nie zadzialal (moze za mala dawka wzgledem wagi suczki), no i najwazniejsze czy szczeniaczki beda zdrowe Pozdrawiam dziekuje D.Kowalczyk

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2014-04-07
Niestety trudno coś konstruktywnego powiedzieć bo nie znany mi jest lek, który został podany.Do powszechnego stosowania dostępne są dwa rodzaje leków. Pierwsze to estrogeny, należy je podawać w 3, 5 i 7 dniu po kryciu. Innym preparatem jest algepriston - antygestagen, podaje się go dwukrotnie w odstępie doby do 45 dnia ciąży. Preparaty te są skuteczne jeśli chodzi o przerwanie niechcianej ciąży, jeśli jednak nie zadziałają to nie są teratogenne.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii