Forum
Suchy nos kota i łzawienie oka
Witam,
jestem posiadaczką 9 miesięcznego kocura po kastracji. Jak tylko się urodził, można było zauważyć, że jedno z jego oczu stale łzawi. Utrzymuje się to cały czas, kocurek początkowo był tylko na podwórku, od około 2 miesięcy jest większość czasu w domu. Oko było zakrapiane przez pewien czas delikatnymi kroplami dla ludzi, ale nie przyniosło to rezultatu. Jednak głównym problemem, o którym początkowo nie miałam pojęcia, (dostałam informację, że tak powinno być) jest jego suchy nos. Kot, od kiedy go mam, ma stale suchy nos, nie zimny ani nie ciepły. W jednej dziurce ma katar, niezbyt silny, jednak utrzymuje się on stale, bez względu na to, czy kot był na dworze czy nie. Chciałabym dowiedzieć się czy są to objawy jakiejś choroby lub inna dolegliwość oraz jak można temu zaradzić.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
|
Data dodania: 2015-02-16
Witam.
Wymienione objawy mogą wskazywać na niedrożność kanalików/kanalika nosowo-łzowego. W przypadku niedrożności można w znieczuleniu podjąć próbę przetkania niedrożnego kanalika. Zabiegi te wykonuje lekarz weterynarii w gabinecie.
|