Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii strupy na skórze u psa

Forum

strupy na skórze u psa

Od paru tygodni mam pieska. Brat znalazł go w lesie. Od pewnego czasu piesek ma dziwne strupy na głowie i boku. Strup na głowie jest mały, ale na boku się rozrósł i jest dziwna i brzydka plama jakby podeszła ropą. To nie wygląda ładnie i nie wiem co to jest. Boję się o niego, że może być na coś chory. Nie chcę go stracić. :( POMOCY!

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2010-08-01
Dzień dobry. Zmiany mogą wynikać z inwazji pasożytniczej (pchły - nawet jeśli ich nie widać, nużyca, świerzb), zakażenia (powikłania) bakteryjnego i/lub grzybiczego. Jeśli powodują one świąd, pies drapiąc się, sam dodatkowo powoduje uszkodzenia skóry. Konieczna jest wizyta w gabinecie weterynaryjnym i diagnostyka w kierunku problemów dermatologicznych. Oprócz badania klinicznego powinny zostać wykonane zeskrobiny i/lub wymazy ze zmienionych miejsc. Na ich podstawie zostanie wdrożona odpowiednia terapia. Jeśli pierwsze wyniki badań nie pozwolą na postawienie rozpoznania, niezbędne będą badania hodowlane (w kierunku grzybów i bakterii). Jeśli na ostateczne wyniki trzeba będzie poczekać dłużej, lekarz zdecyduje o podjęciu leczenia objawowego. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii