Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Strupki koło noska, kichanie i drapanie się

Forum

Strupki koło noska, kichanie i drapanie się

Wzięłam 2-ie kotki z działki (z kwietnia 2013r.), trójkolorowe, tzw.dachowce. Siostry lub kuzynki, śpią razem, ale często się biją na poważnie. Zostały odrobaczone, wysterylizowane i "udomowione" /nie wychodzą na dwór/. Od początku leczyłam uszy ze świerzbu (dicortinef), jest lepiej, ale ciągle jeszcze wydobywam ciemną wydzielinę z uszu (żel aloes-arnika), a one strasznie się drapią po szyi i w okolicach uszu. W dodatku co jakiś czas mają serie kichania, a przy noskach pojawia się czarna, zaschnięta wydzielina (początkowo myślałam, że to z podrapania), ale to jednak z nosków . Kotki były m-c temu zaszczepione p-ko katarowi kociemu, czy to może mieć związek? Są kotkami "kopiącymi" - używam żwirku silikatowego, czy to może mieć wpływ? Najbardziej jednak mnie martwi ich drapanie, sierść na szyi jest już mocno przerzedzona.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2014-01-24
Witam.
Czy był zastosowany preparat celowany w świerzbowce czy tylko Dicortinef? Ten preparat nie jest skuteczny na tego typu problemy. Należy skontrolować stan uszu- wykonać badanie otoskopowe + wydzielinę obejrzeć pod mikroskopem by mieć pewność czy świerzbowca na pewno nie ma. Pasożyty te przy inwazji występują w bardzo dużej ilości w kanałach słuchowych zewnętrznych, powodując bardzo silny świąd. Jeśli te pasożyty zostaną wykluczone, konieczna jest zeskrobina z miejsc na szyi. Należy podejrzewać przyczynę zaraźliwą skoro drapią się obie kotki. Kichanie również powinno być skontrolowane, koty wolno żyjące często przechodzą stan zapalne oskrzeli/płuc dając nieznaczne objawy. Wskazane jest osłuchanie a być może również RTG klatki piersiowej.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii