Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii stres u kota

Forum

stres u kota

WitamW sobotę przybłąkał się kot, postanowiłam wziąć go do domu. Ma ok.1,5 miesiąca, bardzo ufny, przyjazny, chce się bawić. Byłam z nim u weterynarza. Problem- mam w domu dorosłego kota, 10 letniego.Nie słyszy od urodzenia, również jest strasznym pieszczochem, lękliwy.To jego 1 kontakt z drugim kotem, na małe zwierzęta tj. chomiki i żółwia reagował normalnie.Tu jest inaczej.Tam, gdzie się go zostawi- tam siedzi, boi się chodzić, nie chce jeść ani pić.Wczoraj leżeli razem w jednym pokoju przez ok.godzinę, z czego połowę czasu duży kot obserwował małego.Raz chciał go uderzyć łapą, pare razy na siebie fuczały- ale to chyba norma.Najbardziej niepokoi mnie, że duży, gdy widzi małego reaguje bardzo dziwnie- zaczyna mu lecieć piana/ślina z pyszczka.Nigdy wcześniej nic takiego nie miało miejsca.Czy to może być objaw stresu? Czy przejdzie mu?Nie chcę by przez nowego kociaka stary czuł się odrzucony! Jak pomóc starszemu kociakowi1? :( Do czasu znalezienia ew. wlasciciela i tak musi byc u nas

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2010-08-10
Dzień dobry
Dla kota, który ma swój świat pojawienie się nowego towarzysza zwykle łączy się z dużym stresem. Objawy jakie Pani opisuje często występują w okresie początkowym, gdy koty się poznają. Zwykle są silniej wyrażone u kota dorosłego. Czas trwania bywa różny, czasem wystarczą dni czy tygodnie, lecz bywa że niechęć i agresja zamiast zmniejszać się, dodatkowo się potęguje. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji, generalnie łatwiej do nowych warunków adaptują się kocury niż kotki. Czasem warto podać kotu bardziej stresującemu się leki przeciwdepresyjne z grupy inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny. Podanie tych leków skraca czas potrzeby by koty polubiły się. Koty są ze swojej natury zwierzętami stadnymi, potrafią doskonale aklimatyzować się w naszych rodzinach. Nowy, obcy kot jest potencjalnym zagrożeniem, lecz warto przetrwać ten burzliwy okres. Koty mogą, mimo różnicy wieku, bardzo się polubić, na pewno warto spróbować.

Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii