Forum
STERYLIZACJA SUCZKI
Mój problem dotyczy malamutki 7 3/12.Do chwili obecnej nie jest wysterylizowana.Nie miała szczeniaków.Nie istnieje problem ciąży przypadkowej.Obecnie sunia ma stwierdzonego guzka sutka.Guzek śrdnicy ok.3-4mm,gładki,miekki,przesuwalny względem skóryi podłoża,niebolesny.
Zdecydowała się po konsultacji z moim weterynarzem na zabieg usunięcia zmiany.Zdaję sobie sprawę,że tylko bad.H-P jest rozstrzgające co do charakteru zmiany.Mój weterynarz kolejny raz zaproponował,że przy okazji znieczulenia dobrze byłoby przeprowadzic sterylizację.
Mam wątpliwości co do tego zabiegu.
1.Co z osteoporozą u suki po kastracji?
2.Co z ewentualnym nietrzymaniem moczu?
Zdaję sobie sprawę z tego,że w przypadku złośliwości guza sutka, wyłączenie stymulacji estrogennej może miec korzystny wpływ na przebieg choroby.
Bardzo proszę o poradę.Chciałabym podjąc najlepszą decyzję.Koszty nie mają znaczenia.Liczy się tylko dobro psiaka.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2012-01-09
Osteoporoza nie jest chorobą, która jest związana z zabiegiem usunięcia jajników w suk. Nietrzymanie moczu może wystąpić, ale są skuteczne leki, które mogą to leczyć. Choć kuracja dla dużego psa nie będzie tania. Usunięcie jajników, zahamuje wzrost kolejnych guzów, ale kolejne guzy mogą się jeszcze pojawiać. Po usunięciu listwy dobrze jest guzek oddać na histopatologię, by ocenić jego zjadliwość. Małe guzy zwykle są łagodne, ale guzy gruczołu mlekowego dość szybko transformują w gruczolakoraki.
Reasumując wykonanie hemimastektomii wraz z owariohisterektomią uważam za optymalne rozwiązanie.
|