Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii spuchnięty siusiak u psa

Forum

spuchnięty siusiak u psa

witam Mam problem . mam pieska rasy shit shu . problem polega na tym że chyba z nadpobudliwości puchnie mu siusiak . mie wiem jak to opisać .. robi mu się taki balonik jakby nie chował mu się napletek . i trzeba mu wtedy naciągnąć skurkę na siusiaku . Przy tym robi mu się stan zapalny. Nie wiem jak dokładnie nazywa sie ta przypadłość . Jestem bezradna , nie mogę patrzeć jak się męczy . Proszę mi pomóc . Weterynarz powiedział żeby go wykastrować - czy to jedyna opcja , może są jakieś inne sposoby . W czwartek 15 grudnia mam termin zabiegu .

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-12-13
Nie podała Pani wieku psa, czy jest to pies przeznaczony do rozrodu?
Skoro nie chce się Pani zdecydować na kastrację to nie pozostaje nic innego jak odprowadzenie prącia do jamy napletka po każdym wzwodzie zakończonym trudnościami w chowaniu prącia. Należy zrobić to pewnie i delikatnie, tak by nie prowokować kolejnego wzwodu. Nieocenione usługi może w takim przypadku oddać oliwka pielęgnacyjna. Czasem u młodych psów może występować stulejka -zwężenie napletka, w takich przypadkach niezbędna jest operacja korekcyjna. Stan gdy prącie przez dłuższy czas nie może być odprowadzone do jamy napletka, ulega obrzękowi, nazywamy załupkiem. Nieleczony załupek może doprowadzić do martwicy prącia, czego konsekwencją będzie jego amputacja.
Można także pokusić się o zastosowanie kastracji chemicznej. Implant wystarcza na pół roku i całkowicie hamuje popęd seksualny. Najprostszym rozwiązaniem jest zwykła kastracja i ją także trzeba rozważyć.
izabela31
Data dodania: 2011-12-14

Mój piesek ma 2,5 roku . Kiedyś planowałam go mieć do rozrodu ale przyprowadzałam parę suczek z cieczką i miałam wrażenie że się boi albo nie umie pokryć . I na tym zaprzestałam . Mam pytanie co do kastracji - czy to jest zabiek ryzykowny i czy skończą się jego problemy z siusiakiem ?

Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-12-14
Na portalu jest wyczerpujący artykuł na temat kastracji, proszę się z nim zapoznać. Zabieg jest prosty, obarczony niskim ryzykiem powikłań. Kastracja ogranicza praktycznie do zera popęd seksualny i w tym przypadku to będzie właściwe rozwiązanie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii