Forum
Spondyloza
Witam.
U mojego prawie 7 letniego mopsa rok temu zdiagnozowano spondylozę. Był wtedy w stanie b. złym więc dostawał jakieś leki w tabletkach, nie jestem w stanie stwierdzić co to było wiem tylko że był to lek przeciwzapalny a drugi przeciwbólowy ale jakoś specjalnie nie pomogły. Jak było b. źle to dostawał leki w zastrzykach i te nieznacznie pomagały. Jednak zaprzestaliśmy podawania leków w momencie kiedy jego stan się ustabilizował i nie wykazywał bardzo dużych kulawizn, zataczania się i przewracania.
Najlepiej działało pływanie, pies super się czół, nie męczył, dobrze chodził i lekko umięśnił bo przez chorobę ma zanik mięśni w tylnych łapkach więc są bardzo słabe. Jednak jeszcze nie sezon na pływanie. Ćwiczę z nim na piłce rehabilitacyjnej i również jest poprawa bo jednak pies się porusza w miarę normalnie. Czasami jest naświetlany lampą rozgrzewającą jak jest gorzej.
Tylko ja mam teraz pytanie jakie ćwiczenia z nim wykonywać na piłce? Jak często i jak długo ma pływać? Jakie ćwiczenia ogólnie z nim wykonywać?
Wiem że choroba jest nieuleczalna ale jak się z nim ćwiczy jest większa ruchomość jednak i lepiej chodzi. Dodam jeszcze że bardzo przytył bo nie może już tyle się ruszać a jeszcze nie sezon na pływanie, a ma małą dawkę karmy więc tutaj jest wszystko tak jak trzeba teraz tylko więcej ruchu tylko jakiego?
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2013-03-14
Dzień dobry. Odpowiedź na to pytanie przekracza możliwości porady przez internet. Nasze porady mają charakter wskazówek, podpowiedzi. Szczegółowy plan postępowania z psem należy ustalić z lekarzem zajmującym się rehabilitacją. Jeśli pływanie przynosiło dobre rezultaty, warto rozejrzeć się za placówką wyposażoną w bieżnię wodną.
|