Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba |
Data dodania: 2011-12-19
Według mnie, patrząc na skład CETYL M, dużo lepszym i skuteczniejszym byłby jednak Cortaflex lub inny preparat dla psów zawierający glukozaminę, chondroitynę i zestaw witamin oraz mikroelementów uzupełniających. To jednak leczenie uzupełniające i przyniesie efekt dopiero przy dłuższym czasie podawania, minimum około 3 tygodni. Taki pies ze zwyrodnieniami kręgosłupa i stawów powinien brać tego typu preparaty już cały czas. Warto zmienić karmę na specjalistyczną dla psów z problemami ruchowymi, diety na stawy; karmy te produkowane są przez różne firmy, dostępne są u lekarzy i w sklepach zoologicznych. Dodatkowo można od czasu do czasu dokarmić zwierzę chrząstkami cielęcymi, rozgotowanymi nóżkami cielęcymi. Należy też pamiętać, aby pies nie cierpiał na nadwagę.
Jeśli słychać jakieś chrupanie w okolicy bioder, czy też jest problem z tylnymi nogami, trzeba wykonać RTG stawów biodrowych, bo być może właśnie tam tkwi główne źródło problemu; w przypadku zwyrodnień stawów biodrowych podejmuje się leczenie farmakologiczne (zastrzyki dostawowe) lub operacyjne. Jeśli jakieś preparaty nie działają, to zawsze trzeba poszukiwać innych rozwiązań, farmakologia oferuje dużo różnych leków; jednak to lekarz prowadzący, na podstawie badań i stanu pacjenta decyduje o optymalnym doborze środka. Zawsze warto też ponownie zdiagnozować pacjenta, jeśli podjęte leczenie jest nieefektywne - RTG stawów biodrowych, kolan, kręgosłupa, badanie krwi z poziomem pierwiastków. Być może warto skonsultować z lekarzem serię terapii światłem - laserem lub lampami typu solux (bardzo skuteczne w problemach reumatycznych, zwyrodnieniowych i zapalnych). |
amstaff1 |
Data dodania: 2011-12-19
Chciałbym serdecznie podziękować za wyczerpujące informację na temat leczenia mojej suni JEDNOCZEŚNIE SKŁADAM PANU DOKTOROWI NAJSERDECZNIEJSZE ŻYCZENIA Z OKAZJI NADCHODZĄCYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA,I SAMYCH SUKCESÓW W NADCHODZĄCYM 2012 ROKU. ZDROWYCH SPOKOJNYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU DLA CAŁEGO PORTALU I WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW.ŻYCZY BLONDI ORAZ JEJ WŁAŚCICIEL. POZDRAWIAM WSZYSTKICH ADAM |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |