Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka |
Data dodania: 2012-02-06
Prawdopodobnie mamy tu do czynienia z urazem mechanicznym. Wyciągnięte prącie może ulegać urazom. Należy je delikatnie wmasować przy użyciu środka poślizgowego. W przypadku wątpliwości jak to zrobić zapraszam do najbliższego gabinetu weterynaryjnego. Jednak najlepiej udać się do lekarza posiadającego doświadczenie i wiedzę z zakresu leczenia małych gryzoni.
|
pusiaczek |
Data dodania: 2012-02-08
10 dni temu chomik zlamal lape,ma siniaka na brzuszku, wracal do zdrowiawidac bylo po nim,po jego zachowaniu , a tu dzis rano wyszedl z domku i sie polozyl myslalam ze jest mu goraco lecz nie reagowal na nic dotknelam go byl chlodny mial otwarta buzie zamkniete oczy oddychal,nie wiedzialam co mam robic , podnioslam i zobaczylam ze on caly czas sie wyproznia,jego kupki sa normalne takie jak zawsze ale robi je caly czas,jest chlodny,oczy ma zamkniete,oddycha,trzymalam go na rekach chwile i glaskalam,a gdy odlozylam go do wiorek otworzyl oczka i zaczal jesc,widac ze byl bez sil.prosze o pomoc co mam zrobic,czy moj chomik umiera?bylam u lekarza z nim stwierdzil ze mam chomika zostawic w spokoju na kilka dni podawac duzo swiezej wody ograniczyc ruch i powinno sie poprawic,na siniaka nie powiedzial nic tylko tyle ze stluczenie,lekow nie podal.....prosze mnie nakierowac jak pomoc chomikowi co to moze byc?moge wyslac zdjecie jezeli trzeba chomika do gory brzuszkiem zrobione przed chwila.ps.od momentu gdy go odlozylam spowrotem przez okolo 20 minut jadl,pozniej pil,teraz spi,kupek juz nie robi |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka |
Data dodania: 2012-02-09
Możliwości diagnostyczne oraz leczenie są u chomików dosyć ograniczone. Lekarze nie mający w tej dziedzinie doświadczenia nie będą raczej podejmować prób leczenia, co z resztą mnie nie dziwi. Ogrom wiedzy wymusza na lekarzach specjalizację, należy iść do takiego, który tę wiedzę posiada i chce jej użyć.
Zwykle urazy kończyn nie są problemem dla chomika trzymanego w domu. W przypadku powikłań bakteryjnych lub samookaleczania należy wykonać amputację uszkodzonej kończyny. Trudno mi się wypowiedzieć jak jest w tym przypadku. Lecz prawdopodobnie mamy do czynienia także z inną, jeszcze nie rozpoznaną chorobą. Bez wykfalifikowanej pomocy chomikowi trudno będzie wyleczyć się samemu. Siniak może świadczyć o znacznym urazie nie tylko nogi, ale również okolicznych tkanek. Wtedy wszystko zależy od tego jak duże jest uszkodzenie i czego dotyczy. Niezbędne jest właściwe rozpoznanie i fachowa pomoc. |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |