Forum
sepiolit w karmach
Witam,
Swoje zwierzaki ( 3 koty + pies) staram się karmić jak najlepszymi, wg mojej wiedzy, karmami. Odkąd pojawiły się na naszym rynku karmy bezzbożowe i naturalnie konserwowane, właśnie takie wprowadziłam z sukcesem do menu mojej gromadki. Jedzą Orjen, Granata Pet, Ziwi Peak, a ostatnio Farminę N&D...i własnie co do Farminy mam pytanie: w dodatkach technologicznych widnieje SEPIOLIT. Z mojej wiedzy jest to związek azbestopodobny. a więc czy bezpieczny w karmach??? W innych karmach nie spotkałam się ze stosowaniem tego związku...Będę wdzięczna za odpowiedź...
Pozdrawiam
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2012-01-04
Witam, z mojej świeżo uzupełnionej wiedzy wynika że jest to po prostu krzemian magnezu. To że występuje m.in. w formie azbestopodobnej (włóknistej) nie znaczy że jest to to samo co azbest. Nawiasem mówiąc azbest jest kancerogenem działającym mechanicznie drażniącym śluzówki dróg oddechowych. Jako związek chemiczny jest obojętny. Krzemian magnezu występujący w karmie, jest w postaci sproszkowanej i służy jako spoiwo lub stabilizator, jest bezpieczny.
|