Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii ryzyko zarazenia kota

Forum

ryzyko zarazenia kota

Witam! Planuję zakup kociaka.Moje dzieci mieszkają razem w innym mieście.Mają dwa koty dachowce,które mają 1,5 roku.Kotki są zdrowe.Czasami bywają u mnie w domu.Czy zdrowo wyglądające koty mogą być chore np.na białaczkę lub inne zakazne choroby.Chodzi mi o to,żeby nowo kupiony kociak nie zaraził się jakąś chorobą.Co należy zrobić przed zakupem nowego kociaka,żeby uchronić go przed chorobą? pozdrawiam Joanna

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-11-05
Dzień dobry. Wszystko zależy od historii (pochodzenia) kotów i przeprowadzonej do tej pory profilaktyki (szczepień). Generalnie zaszczepionym kotom, kontaktującym się sporadycznie nic nie grozi. Teoretycznie klinicznie zdrowe koty mogą być nosicielami niektórych chorób m.in. białaczki, więc jeśli są podejrzenia lub wątpliwości w tym zakresie, warto wykonać u kotów testy w kierunku FeLV.
Pozdrawiam.
awanti

Dziękuję za odpowiedz.A co należy robić,gdyby okazało się,że kotki są nosicielami? Czy to oznacza,ze nie będą mogły mieć ze sobą styczności? Pozdrawiam Joanna

Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
W sytuacji stwierdzenia nosicielstwa istnieje ryzyko zarażenia innych kotów. W przypadku FeLV czy FIV do zakażenia zwykle dochodzi przy długotrwałym kontakcie, przy sporadycznym ryzyko jest nikłe i nie musi do niego dojść. Trzeba jednak mieć świadomość, że jest to możliwe.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii