Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Ropomacicze

Forum

Ropomacicze

Wita. moja suczka miała w październiku operację wycięcia listwy mlecznej z powodu raka sutków.Przed operacją 5 dni wcześniej skończyła jej się cieczka a teraz znowu ją dostał przynajmniej ja tak myślałam bo psy za nią latały,ciągle lizała poichwę i miała ja powiekszoną. Okazało się że prawdopodobnie ma ropomacicze. Jutro będzie miała badanie usg i krwi i nie wiem co dalej,jeśli potwierdzi się rozpoznanie. Jak szybko musi mieć wtedy zabieg liczy gruntowne badania muszą jej znowu robić-miała badanie rtg płuc i krwi przed poprzednią operacją. Ile powinno to mniej więcej kosztować? Podstawowe pytanie moje to od czego mogło jej się to przytrafić w tak szybkim czasie?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2012-11-25
Witam.
Ropomiacicze może wystąpić na 1-3 miesiące po cieczce i jest to związane z grą hormonalną podczas cieczki. Leczeniem z wyboru jest owariohisterektomia, czyli usunięcie jajnikó z macicą. Planowane badania krwi i usg jest jak najbardziej włąściwe. Należy się spodziewać stanu zapalnego, co absolutnie nie wyklucza wykonania zabiegu. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii