Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Roczny york - schowane jądro

Forum

Roczny york - schowane jądro

Dzisiaj, podczas wizyty u weterynarza Pani (która nie jest weterynarzem tylko psim fryzjerem) powiedziała, że nasz Bakuś ma 1 jądro, a 2 się nie zstąpiło ale je wyczuwa palcami. Zaleciła zabieg, podczas którego usunięto by to schowane jądro. Powiedziała, że można od razu 2 usunąć. Ale nie jestem co do tego przekonana. Zastanawiam się czy to konieczne? Baki ma 14 miesięcy. Pani ta twierdzi, że jeżeli nie usuniemy tego schowanego jądra to może doprowadzić to do choroby - nowotworu. Zdrowie Bakiego jest dla mnie najważniejsze, ale nie chce usuwać mu 2 jąder. I w ogóle proszę o informację jak wygląda taki zabieg? I co oznacza on dla mojego Bakusia. Jak to na niego wpłynie?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-06-22
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/rozrod-i-poloznictwo/wnetrostwo-u-psow-27.html

http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/chirurgia-i-anestezjologia/kastracja-psow-50.html
blacky
Data dodania: 2013-06-26
Mojemu Blacky'siowi rowniez nie "zeslizgnelo" sie drugie jaderko.
Bylam u 3 lekarzy i dwoch stwierdzilo iz trzeba usunac obydwa(kobiety)
Jednak trzeci ( i tu zrobilam u niego zabieg) facet nie pozbawil mi psiaka odruchu mezczyzny.
Blacky's ma juz prawie 10 lat ( zabieg byl w 2005) co prawda ma problemy z serduszkiem ,ale nie sa to w zadnym razie powiklania operacji jadra

pozdrawiamy serdecznie Ivi i BLacky
blacky
Data dodania: 2013-06-26
ps 

ale jaderko,ktore sie nie "zeslizgnelo" koniecznie trzeba usunac
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-06-27
Również zachęcam do przeczytania wspomnianych powyżej artykułów. W skrócie - pozostawienie jednego jądra u psa wnętra, który z oczywistych względów nie może być zwierzęciem hodowlanym, spowoduje jedynie u niego silny stres socjalny związany z brakiem możliwości zaspokojenia popędu płciowego, co będzie powtarzało się za każdym razem, kiedy w okolicy znajdzie się suczka w cieczce. Zezwalanie natomiast na zaspokojenie tego popędu może skutkować przenoszenim wnętrostwa, będącego chorobą dziedziczną, co łagodnie mówiąc, można nazwać lekkomyślnością.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii