Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Roczny Alaskan Malamut do kastracji

Forum

Roczny Alaskan Malamut do kastracji

Witam, jestem szczęśliwą właścicielką 13 miesięcznego malamuta. Waży ok. 35 kg. Zastanawiam się nad kastracją ponieważ jest bardzo nerwowy i agresywny jesli widzi inne psy. W domu zachowuje się całkiem inaczej jest posłuszny i bardzo kochany - taki miś przytulak. Na dworze do póki nie ma innych psów tez jest ok ale jak tylko na horyzoncie pojawi się pies nawet po drugiej stronie dwupasmówki robi się problem. Dodatkowo Kugar cały czas "patroluje" teren będąc na spacerze. wszystko wącha, obsikuję itd. Wiem że jes5t to naturalne zachowanie ale on nie potrafi się zrelaksować. Myślę, że kastracja będzie dobrym pomysłem ale chcialabym się upewnic czy nie wystąpią jakieś powikłania itd. Ostatnio Lekarka w klinice weterynaryjnej poiwiedziała że Kugar ma wyjątkowo duże jądra. Nie wiem czy to plus czy minus. Prosze o pomoc i wyjaśnienie wątpliwości. Z góry dziękuję

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-08-22
Dzień dobry.
Odpowiedzi na te pytania znajdzie Pani w artykule "Kastracja psów" na stronie portalu.
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/chirurgia-i-anestezjologia/kastracja-psow-50.html
Pozdrawiam.
Kami
Data dodania: 2011-08-25
Wszystko juz mniej więcej wiem ale nie wiem jak będzie wygladać moszna po zabiegu? Czy nie ędzie to psu przeszkadzać wisiec itd?
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-08-26
Wszystko zależy od tego jaką technikę zabiegu wybierze/ustalicie wspólnie z chirurgiem. Jest kilka możliwości, od których będzie zależał późniejszy wygląd operowanej okolicy. Istotny jest też stopień rozwoju narządów psa i budowa anatomiczna. Kwestie te należy poruszyć w rozmowie z lekarzem weterynarii, który będzie przeprowadzał zabieg.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii