Forum
regulacja cieczki u suki
Witam !!
Mam 3 letnią sukę alaskana malamuta która jest 4 miesiące po porodzie [15.07 poród ] ,21.09.11 została jej podana depo-provera celem przesunięcia cieczki , jako metoda regulacji cieczki , teraz od wczoraj ma rozpoznane ropomacicze objawy wystąpiły około dwa dni temu zaczęła dużo pić i stała się osowiała ,trwało to jeden dzień ,wczoraj po podaniu antybiotyków sytuacja się trochę zmieniła na korzyść ,jest weselsza ,apetyt trochę lepszy ,moje pytanie czy możliwe jest wyleczenie tej choroby bez operacyjnego usunięcia macicy , i co dalej robić aby jej jakoś pomóc .Proszę o odpowiedź .
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2011-11-02
Witam, tylko leczenie chirurgiczne pewne. Można próbować podawania antybiotyków oraz leków hormonalnych otwierających szyjkę macicy, jednak osobiście nie słyszałem żeby udało się wyleczyć ropomacicze "na dobre", zwykle następuje nawrót choroby i w konsekwencji konieczny okazuje się zabieg. Gwoli ścisłości: literatura opisuje metody leczenia zachowawczego jednak z praktyki wiem że takie postępowanie wydłuża czas leczenia, naraża zdrowie psa (ryzyko powikłań) i zwiększa koszt leczenia. Znane mi przypadki leczenia zachowawczego dotyczyły bardzo cennych suk hodowlanych. Pozdrawiam.
|