Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii reakcja na antybiotyk?

Forum

reakcja na antybiotyk?

Witam,mam ponownie problem, a co za tym idzie pytanie. Mój 14 letni pies w nie najlepszej kondycji i po zaszyciu powieki (problem z rogówką oka) dostał antybiotyk Augmentin (ludzki) 250 mg + 125 mg 2x 1 tabl.Po podaniu 1 tabl.pies zwymiotował po 1 godz.Na wieczór dostał pół tabl. do rana dnia dzisiejszego obyło się bez reakcji wymiotnej.Dziś gdy dostał ponownie pól tabl.po 3 godz,wymiotował,taka reakcja powtarza się do chwili obecnej już 3 raz(wymiotuje niewielką ilością "płynu". Nadmienię jeszcze,że dziś nie chce pić wody,ale ma chęć na jedzenie Zatem moje pytanie,czy dawka dla psa który waży 5 kg jest odpowiednia i czy antybiotyk jest właściwy,a także,czy w takiej sytuacji winien dostać "swoja kolację"Bardzo proszę o poradę.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-08-07
Witam,
amoksycylina to bezpieczny antybiotyk, ale w zwyczajnie stosowanych dawkach na 5 kg psa 1/4 dwa razy dziennie wystarczy. Z tego, co Pan/i opisała nie zachodzi konieczność zwiększenia dawki, nie sadzę jadnak, by to ona była tu problemem, raczej nadwrazliwośc na ten antybiotyk u pańskiego psa, lub dodatkowy problem, który zwiazany może być z wiekiem ( np niewydolnośc watroby lub nerek) Trzeba jeszcze raz omówić problem z lekarzem i byc może zmienić antybiotyk poprzedzając tą zmianę badaniem biochemii krwi pod kątem własnie niewydolności watroby i nerek

Powrót do tematów | Powrót do kategorii