Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii rana u kota bez opatrunku

Forum

rana u kota bez opatrunku

2 dni temu ktoś podrzucił nam kota. Jest mały . Na tylniej łapce miał dużą - 6cm długości i na całej szerokości- ranę. Chciałam obmyć rivanolem i zobaczyłam w odkształconej ranie mnóstwo białych robaków. Weterynarz dał mu tylko antybiotyk i zasmarował czymś niebieskim, bez opatrunku. Robaki rzeczywiście wyszły i teraz pod raną widać kość a skóra zaczyna odchodzić. Dziś jeszcze mamy zrobić zastrzyk z antybiotykiem, ale rana jest stale otwarta a kot zaczyna odgryzać tę skórę. Co robić. Polewam rivanolem jedynie. Lekarz mówił że można myć w wodzie, ale co to da jak mu napłynie ta woda między widoczną kość a nie trzymającą się jej wcale skóre kotka - wisi jak worek wkołokości. Kot je i pije, ma zimny nos i jest ożywiony. Proszę o radę!!!!!!!!!

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-08-18
Witam, z samego opisu ciężko podać gotowe rozwiązanie, jednak w takiej sytuacji powinien być założony opatrunek który powinno się codziennie zmieniać. Przyspieszy to gojenie i uniemożliwi kotu ingerencję. Być może rana wymaga chirurgicznego opracowania ale żeby to stwierdzić trzeba kota zbadać. To forum omożliwia wklejanie zdjęć, a takie byłoby bardzo pomocne w ocenie sytuacji. Pozdrawiam.
kocarrie
Data dodania: 2015-12-15
Niestety czasem sam Rivanol nie pomaga. Ja u psa, aby rana szybciej się zregenrowała stosowałam Regen-gel, widziałam go w TV, a że jestem z Wrocławia to podjechałam żeby odebrać osobiście. Warto spróboewać, bo rana zagoiła się błyskawicznie i drobny stan zapalny na miejscu znikną.
Pozdrawiam!

Powrót do tematów | Powrót do kategorii