Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii rana na nodze u świnki morskiej

Forum

rana na nodze u świnki morskiej

Mam świnkę morską której zrobiła się rana na przedniej kończynie. Stworzył się strup dość gruby, cała kończyna bardzo spuchła i sprawiała ból zwierzęciu gdyż nie dawał sobie obciąć paznokci na tej łapie. Polałam tego strupa wodą utleniona i strup odpadł., a pod strupem była dziwna rana wszystko to było otoczone normalne jak by miał zdarty naskórek a w środku była jakaś substancja: biała, śmierdząca i miała konsystencje kleisty, a w środku rany była dziura jak by ktoś wbił gwoździa i go wyjął a ślad została. Polałam tą jeszcze raz wodą utlenioną upłynęło parę sekund jak zaczęła wypływać krew, był to krwotok tętniczy, próbowałam tamować krew przykładając kompres jałowy, ale to nic nie dało krew pulsowała ogromnymi ilościami jak by się woda z kranu lała. Gdy tamowanie nie dawało rady przez jakieś 4 min wpuściłam świnkę do klatki i za chwile krwotok ustał, jednak ilość krwi jaką zatraciło zwierze była ogromna cała kompres przesiąkł i przenosząc go do klatki lała się ta krew. Co to mogło

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski
Data dodania: 2010-08-08
Witam,
Prawdopodobnie świnka ma pododermatitis, czyli zapalenie podeszwy łapy. Jest to zakażenie bakteryjne, wymagające podawania antybiotyków, wykonywania okładów , np. z Rivanolu, podawania środków p-bólowych. Zakażeniu sprzyja duża masa ciała i twarde podłoże, prasowane pałeczki "chłonące zapachy".
Trzeba udać się do lekarza weterynarii i najlepiej przed rozpoczęciem antybiotykoterapii, wykonać pobranie wymazu na antybiogram.
Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii