Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Michał Sosnowski |
Data dodania: 2010-06-09
Witam.
Jasnym jest, że można podawać zarówno karmy kupione zarówno w sklepie, jak i u lekarza weterynarii. Podobnie jak dania przygotowane w domu. Najważniejszy jest oczywiście aspekt odżywczy i zdrowotny. Jak wspomniałem w artykule - za jakością idzie niestety cena. Często jest tak, że niskiej jakości tania karma ma na tyle mało wartościowych składników i tak niską strawność, że pies potrzebuje zjeść jej objętościowo dużo więcej niż tej droższej o wysokiej jakości, co przekłada się na koszt danej dawki - krótko mówiąc, wbrew pozorom, cena dania sporządzonego z taniej karmy nie odbiega aż tak bardzo jak nam się wydaje od ceny jaką byśmy zapłacili karmiąc psa jedzeniem droższym, a jakościowo lepszym. Karmy które Pani wymieniła są oczywiście dobre dla zwierząt - produkuje je renomowana firma i są dopuszczone do obrotu, są to jednak karmy tzw. średniej półki. Różne warianty smakowe oferowane przez wytwórców mają na celu zaprezentowanie odbiorcy możliwość wyboru i "przetestowania" gustu zwierzaka pod kątem określonego rodzaju, by w taki czy inny sposób zachęcić klienta do swojej marki. Tak więc, poza smakiem, wielkiej różnicy między nimi nie ma. Wskazówki co do marki określonej karmy, jaką mogę Pani polecić, niestety dać nie mogę, ponieważ miałoby to znamiona reklamy, natomiast szczerze zachęcałbym mimo wszystko do rozpatrzenia zakupu karm tzw. półek wyższych. Trzeba pamiętać, że od tego czym na co dzień się żywimy, zależy nasze zdrowie. |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |