Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Psi katar

Forum

Psi katar

Witam, 17.12.2011 znalazłam Psa, jest to owczarek niemiecki w wieku mniej więcej 1,5 roku- tak określił weterynarz. Znalazłam go w leżącego kilka godzin krzakach, piesek ma katar który nie wycieka z nosa lecz wciąga go z nosa do gardła. Po jakimś czasie wymiotuje albo białą wydzieliną- ciągnącą się bądź strawionym pokarmem. Weterynarz przepisał Dallacin na około 8 dni. Wszystko zjadł i dalej ma katar i wymiotuje. Pies jest wychudzony więc pokarm daje mu 3 razy dziennie w małych ilościach. Z tego co zauważyłam to wymiotował po puszce z jedzeniem ale zaczęłam tylko dawać Frolik i po tym jest lepiej. lecz katar go męczy dalej. Proszę o pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Wojciech Kowalczyk
Data dodania: 2011-12-27
Śmiem wątpić w diagnozę. Skąd podejrzenie niżytu nosa, gdy nie ma wypływu?
Polecam kontrolę w innej lecznicy i wykonanie badań dodatkowych - przynajmniej krwi i ew. endoskopia
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Dalacin to antybiotyk dobry na zęby czy schorzenia kostne. Ja bym zajrzał do gardła, bo takie objawy raczej wskazują na taki problem.
Dodam także, że jeśli dostępne są leki weterynaryjne, lepiej zawsze podać takie niż z farmacji dla ludzi. A to dlatego, że leki dla zwierząt są dla nich dostosowane pod względem wchłaniania, stężenia czy substancji dodatkowych, które dla ludzi są obojętne, dla zwierząt zaś nie.
bejbusia
Bardzo dziękuję za pomoc.
Dodam jeszcze, że pies miał kilka zastrzyków zrobionych ale niestety nie wiem dokładnie jakich, na pewno przeciw wymiotne.
Ponadto przeprowadziliśmy badanie krwi i jest z nią wszystko wporządku. 
W styczniu bede szła, żeby sprawdzili mu nozdrza gdyż miał troche spuchnięty pysk więc może to jest przyczyna. 
Dziękuję.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii