Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Przeziebiony?

Forum

Przeziebiony?

Witam, od nedawna mam pieska Charta rosyjskiego "Borzoj". Piesek ma 3 miesiace jest żywy i wszystko go interesuje, zajrzy nawet do najmniejszej dziurki, od kilku dni nie chce jesc, czasem napije sie wody po czym natychmiast wymiotuje. Sopelek najprawdopodobniej mogl zjesc trutke na szczury, ale nie jestem tego pewna. Wiem ze bawil sie opakowaniem. Jak dotykam go w okolicach zoladka delikatnie powarkuje. Jest smutny i apatyczny, nie chce chodzic, caly czas lezy. Wogole nie sika ani nie rob kupy. Bylam z nim u weterynarza, ktory stwierdzil u niego przeziebienie, dal antybiotyk (jaki nie wiem, nie chcial odpowiedziec na to pytanie) i jakies szczeionki na wzmocnienie (jakie-tez nie wiem), piesek mial podwyzszona temperature. Blagam o szybka porade :( nie chce stracic mojego pieska :(

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-11-24
Witam.
W przypadku podejrzenia spożycia przez psa preparatu na szczury, warto poza badaniem podstawowym wykonać badanie krwi( morfologia, biochemia). Zagrożeniem są krwotoki do jam ciała. Jeśli stan nie będzie się poprawiał należy dodatkowo oznaczyć parametry oceniające krzepnięcie ( czas protrombinowy, fibrynogen, czas częściowej tromboplastyny). Odtrutką w tym przypadku jest witamina K. Objawy takiego zatrucia to m.in.: osłabienie, bladość, smolisty kał, krwawienie z nosa, wymioty z krwią, krwiomocz, duszność, porażenie, niedowład, drgawki.
W przypadku przeziębienia z podwyższoną temperaturą podanie antybiotyku jest właściwą decyzją. Mam tylko pytanie czy szczeniak jest zaszczepiony? Jest to ważne ponieważ należy wykluczyć wystąpienie chorób zakaźnych.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii