Forum
przeziebienie u kota
mam 10 letniego kota,kastrata o wadze 8 kg dachowiec mam go od urodzenia czyli szostego tygodnia zycia,kot raz dziennie wychodzi tylko na spacer,korzysta z kuwety. Pierwsze objawy ktore zauwazylam to bardzo szybkie ruchy mycia nosa,nastepnie kichanie w ciagu dnia kilkadziesit razy.Udalam sie do lekarza wet.osobiscie otrzymalam srodek do rozpuszczenia w wodzie o nazwie oksytetracyklina,podalam przez dwa dni,kot zaczal wymiotowac-lek odstawilam dzisiaj pojechalam z kotkiem do lecznicy otrzymal trzy zastrzyki w konczyny tylnie nastepnie ma otrzymac za dwa dni kolejny zastrzyk i za dwa dni nastepny zastrzyk.Martwi mnie ze w chwili obecnej malo kicha a strasznie dusi go kaszel,nie wiem jak moge mu jeszcze pomoc,oczy bardzo mu lzawia,jak je bardzo prycha chyba przez katar,ale kaszel jest okropny prosze o pomoc dzb
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2012-03-07
Dzień dobry. Proszę zwrócić uwagę na te problemy podczas najbliższej wizyty. Jeśli do tej pory wśród zastosowanych leków nie użyto preparatów ułatwiających odkrztuszanie wydzieliny czy też przeciwkaszlowych, lekarz z pewnością rozważy ich dołączenie do terapii. Jeżeli uzna za konieczne, zostaną również zastosowane środki (najczęściej w formie kropel) do miejscowego leczenia zapalenia spojówek. Po jednokrotnym podaniu leków często nie widać od razu poprawy i trzeba zaczekać trochę dłużej na efekt prowadzonej terapii.
|