Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii przerzedzenia sierści i problemy z oddychaniem u pinczera

Forum

przerzedzenia sierści i problemy z oddychaniem u pinczera

Witam. Mam 2letniego Pinczera miniaturę. Nad prawym okiem przerzedziła mu się sierść, nie wiem co jest tego powodem. Pies jest po przejściach, wyrzucony. Po przygarnięciu przeze mnie nadal nie ufa nikomu poza domownikami. Chyba jest po prostu niezrównoważony psychicznie, dlatego mam problemy z zaprowadzeniem go do weterynarza, każdy widząc warczącego i kłapiącego zębami psa ucieka. Na szyi również ma łysą plamę - wygląda to trochę jak ukąszenie. Często też, zwłaszcza latem ma problemy z oddychaniem, ataki, przy których charczy i wydaje taki syczący dźwięk, chyba robi to nosem, nie umiem tego dokładnie określić. Po kilku minutach ten atak mija ale pies wygląda po nim na mocno zmęczonego. Czy powinnam się obawiać? Czym powinnam się zająć w pierwszej kolejności?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2010-08-11
Witam!
Psa należy dokładnie zbadać. Przed wizytą warto założyć kaganiec. Jeśli nadal nie pozwala się dotknąć,można przemyśleć badanie w sedacji ( farmakologicznym uspokojeniu psa). Przerzedzenia sierści warto przebadać pod kątem obecności pasożytów zewnętrznych(pchły świerzbowiec, nużeniec). W tym celu wykonuje się test z przylepcem, wyczesanie sierści, zeskrobinę, która oglądana jest po mikroskopem. Lekarz weterynarii powinien także ocenić stan skóry (stan zapalny, krosty). Po zbadaniu i ustaleniu diagnozy, lek.wet. dobierze odpowiedni schemat leczenia. Jeśli chodzi o problemy z oddychaniem, również powinien ocenić to lekarz, badając psa, osłuchując, zlecając badania dodatkowe ( RTG, ekg i echo serca).
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii