Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Przepuklina pepkowa u kotka

Forum

Przepuklina pepkowa u kotka

Witam serdecznie, ok. 11 dni temu moj kotek zostal wykastrowany i przy okazji usunieto mu przepukline pepkowa, mial ja od urodzenia i weterynarz oznajmil mi, ze zabieg powinien zostac wykonany, kotek ma ok 10 miesiecy i Jak juz mowilam od tego czasu minelo 11 dni. Mieszkam za granica i gdy spytalam o szfy, to uzyskalam odpowiedz, ze Jak potrafie to moge mu sama je sciagnac, po prostu boje sie ze jest za wczesnie badz za pozno na sciagniecie szfow. Druga sprawa jest taka,ze kotek po operacji juz na drugi dzien byl bardzo aktywny i Problem jest taki ze miejsce gdzie byla usunieta przepuklina jest tak jakby spuchniete, boje sie ze na skutek nadmiernej aktywnosci mojemu kotu ta przepuklina wrocila... Bardzo prosze o w miare szybka odpowiedz oraz z gory dziekuje za odpowiedz...

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2014-01-22
Dzień dobry. Szwy skórne zwykle usuwa się po 10 dniach od zabiegu, co nie znaczy, że nie można ich zdjąć 9 czy 12 dnia. Jeśli są w tym zakresie jakiekolwiek wątpliwości, stopień zagojenia rany pooperacyjnej powinien ocenić lekarz weterynarii (i oczywiście zdjąć szwy). Podobnie wygląda kwestia usuniętej przepukliny - wymaga oceny. Zgrubienie/uwypuklenie w tym miejscu może wynikać zarówno z nawrotu przepukliny jak i z nasilonego odczynu, związanego z dużą aktywnością kota.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii