Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii PRZEPROWADZKA Z KOTEM CZY BEZ I JAK

Forum

PRZEPROWADZKA Z KOTEM CZY BEZ I JAK

Witam serdecznie. Mam 9 letnią kotkę, do tej pory mieszkała w domku z ogródkiem, jest kotem wychodzącym teraz jednak muszę się przeprowadzić do innego miasta , do bloku i stąd 2 pytania: 1. poszukać kotu innego domu czy ma jechać z nami? przyzwyczai się do bloków i niewychodzenia? Jak jej pomóc? Czy lepiej poszukać jej nowego domu? 2.jeżeli miałaby jechać z nami czeka ją 4 godzinna podróż pociągiem. Mańka nigdy nie podróżowała, mam oczywiście transporter, ale zawsze gdy w nim jest, przeraźliwie miauczy. Jak w tym przypadku można jej pomóc, może jakieś tabletki, krople czy coś na uspokojenie, żeby przespała podróż. Nie chcę jej stresować a z drugiej strony w pociągu muszę zapewnić współpasażerom minimum komfortu.Bardzo proszę o radę Z góry dziękuję za radę i pozdrawiam Marta

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-07-13
Wbrew opiniom, kot przywiązuje się bardziej do człowieka niż do miejsca pobytu. Czterogodzinna podróż nie powinna być trudna w odpowiednim transporterze, przy zastosowaniu przygotowania do podróży (nie karmimy kota tuż przed podróżą, ale kilka godzin wcześniej i to niedużą ilością pożywienia; jeśli to pierwsza i stresująca podróż, można podawać kotu już kilka dni wcześniej kojący preparat antystresowy typu Kalm Aid, Calm, Stres Stop itp., podawać go także w okresie po podróży i w nowym miejscu przez kilka kolejnych dni). Jeśli kot znosi bardzo źle pobyt w transporterze, proszę spróbować założyć zwierzęciu szelki i w samochodzie umieścić kota w szelkach transportowych, spora część kocich podróżników spokojnie jeździ w takim sprzęcie i śpi lub wygląda przez okna, natomiast nie daje się więzić w transporterach.
Koty dość szybko adaptują się do nowego mieszkania czy sytuacji związanych z wychodzeniem czy niewychodzeniem na zewnątrz. Proszę jednak pamiętać, by kot przebywający wyłącznie w domu miał więcej rozrywek, drapak i kuwetę, wówczas zmiany nie powinny być dla niego trudne.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii