Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii problemy z zołądkiem

Forum

problemy z zołądkiem

WITAM, MAM 2 LETNIEGO OWCZARKA NIEMIECKIEGO(PSA) JESTEM JEGO WŁAŚCICIELKĄ DO ROKU W WCZEŚNIEJ BYŁ BITY I GŁODZONY. NA POCZĄTKU WYGRYZAŁ SOBIE SIERŚĆ I MIAŁ BIEGUNKĘ I WYMIOTY RAZ NA MIESIĄC.PO WIZYCIE U WETERYNARZA OKAZAŁO SIĘ ZE TO ALERGIA I ZACZĘŁAM MU DAWAĆ SUCHA KARMĘ ARIONA DLA PSÓW Z ALERGIĄ. FAKTYCZNIE PRZESTAŁ SIĘ WYGRYZAĆ ALE BIEGUNKA I WYMIOTY POZOSTAŁY DO DNIA DZISIEJSZEGO.DO TEJ PORY ROBIŁAM USG KTÓRE WYKAZAŁO ZE PIES MA POZACIĄGANĄ TRZUSTKĘ I JAKIEŚ ŚLADY NA NERKACH. BADANIA MOCZY WYKAZUJĄ KREW I BIAŁKO I NIE MA CHOROBY KLESZCZOWEJ ,BO MIAŁ BADANĄ KREW. WYNIKI KRWI SĄ W MIARĘ OK. PIES NA POCZĄTKU JADŁ BARDZO MAŁO,ALE OD JAKIEGOŚ CZASU JE DUŻO, ALE JEST BARDZO CHUDY. ZMIENIAŁAM MU POKARM NA WOŁOWY Z KASZĄ LUB MAKARONEM. NIE DAJEMY MU NIC INNEGO DO JEDZENIA. W CZASIE NASILENIA SIĘ OBIADÓW PIES PRZESTAJE JEŚĆ. PROSZĘ O PORADĘ I WSPORCIE.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-09-09
Dzień dobry. W przypadku przewlekłych wymiotów i biegunki kluczem do opanowania problemu jest dokładna diagnostyka. Jeśli objawy utrzymują się przez dłuższy czas, wstępne badania nie dają jednoznacznej odpowiedzi, a stosowane leczenie objawowe nie przynosi spodziewanych rezultatów, wówczas konieczne jest przeprowadzenie dalszej diagnostyki. Bez dokładnego opisu wykonanego USG jamy brzusznej, pełnego wyniku badania krwi i moczu, nie jestem w stanie niczego konkretnego podpowiedzieć. Przy przewlekłych objawach z przewodu pokarmowego, po unormowaniu żywienia, należy przede wszystkim wykonać badanie parazytologiczne kału, następnie badanie krwi i moczu i jeśli wykazują one pewne odchylenia trzeba je powtórzyć. Profil biochemiczny surowicy można rozszerzyć o pewne parametry zależnie od odchyleń w badaniu podstawowym. Następnie można wykonać bardziej zaawansowane testy jak badanie w kierunku niewydolności trzustki czy próby czynnościowe wątroby. Do bardziej zaawansowanych technik z zakresu diagnostyki obrazowej poza USG należy endoskopia. W przypadku podejrzenia alergii pokarmowej, dietę eliminacyjną (hipoalergiczną) jako wyłączny element żywienia, należy stosować przez minimum 8-12 tygodni.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii