Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Problemy z przełykaniem u shih tzu /1/

Forum

Problemy z przełykaniem u shih tzu /1/

Witam:) Mój 3,5 letni piesek rasy shih tzu od kilku m-cy ma kłopoty z przełykaniem, czasami oddychaniem. Klopoty nasilają się najczęściej w nocy. Pes w zasadzie nie chrapie, sporadycznie kaszle /ekscytacja, zabawa/. Zaczęło się od zapalenia oskrzeli w lutym 2012 /Betamox/, niedługo potem miał zapalenie gardła /Linco-Spectin/. Nie wiem czy jest to istotne, ale dodam,że w IV 2012 pies zadławił się uchem wędzonym, trzeba było go znieczulić, żeby kawałek tego ucha usunąć /poprzez wymioty. Przez cały ten okres obserwowałam nasilające się oblizywanie, przełykanie, mlaskanie, póżniej doszły dziwne ruchy krtanią / jakby piesek chciał coś przesunąć w gardle/. W X, XI 2012 objawy się zaostrzyły, wykonano rtg, echo serce, wymaz z gardła. Węzły są wciąż powiększone. Wykonane ekg nie wykazało zmian w serduszku, lecz jego niedotlenienie . Badanie bakteriologiczne wykazało E.coli o właściwościach hemolitycznych - liczne. Zastosowano - Synolux 2 x 0,5 tabl oraz Hepatic Forte 1 x 0,5 tabl.- bad, krwi było ok, podwyższony był wskażnik wątrobowy. Po dwóch dniach przyjmowania tabletek, mój pupilek nad ranem zwymiotował galaretowatą , zieloną masę. Zaczął się zataczać, tylne łapki uciekały. Był jak sparaliżowany. Byłam przerażona. Dostał z rana kroplówkę, wieczorem następną. Stan troszkę się poprawił, ale pies jest osowiały, ogonek ciągnie po ziemi. Przeszliśmy na zastrzyki. Przyjął ich ok 15. W międzyczasie zrobliliśmy echo serca , stwierdzono: niedomykalność zastawki dwudzielnej. Brak niedomykalności i zwężenia tętnicy płucnej. Dodatkowo wet. stwierdził: Zwężenie otworu nosowego po lewej stronie. Podniebienie miękkie do kontroli podczas znieczulenia. Teraz piesek przyjmuje / zalecany okres 3 tyg./ Enarenal 0,25 mg na 1 kg 1xdziennie, Karsivan 2x dziennie 1 mg po 1/2 tabl, Furosemid 1x dziennie 1 mg/kg co trzeci dzień. Wskazanie: do zabiegu korekci lusterka nosowego i po sprawdzeniu podniebienia miękkiego.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-01-07
Dzień dobry. W tej sytuacji należałoby rozważyć wykonanie badania endoskopowego. Pozwoli ono ocenić górne drogi oddechowe - krtań, tchawicę, a także gardło i podniebienie miękkie. Badanie przeprowadza się w znieczuleniu ogólnym, warto więc wcześniej poprosić o opinię kardiologa odnośnie ewentualnego dodatkowego wspomożenia układu krążenia.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii