Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii PROBLEMY Z ODDYCHANIEM U PSA

Forum

PROBLEMY Z ODDYCHANIEM U PSA

Witam serdecznie, Proszę Państwa mam problem z psem rasy Golden Retriever suka wiek 3lata, a mianowicie problem ciągnie się być może od roku, chodzi mi o problem z oddychaniem niekiedy Lenka ma problem z oddychaniem przez nos, tak jakby miała zatkany nos, z trudnością wdycha powietrze charcząc, do tego niekiedy pojawia się wydzielina tak jakby woda, nie jest jej dużo ale niekiedy zauważam, takie oddychanie nie ma miejsca no stop, przez cały dzień normalnie oddycha, pojawia się ono czasami kiedy podnosi głowę lub trzyma ją do góry np. patrzy na mnie z dołu, nie jestem w stanie określić kiedy ono dokładnie pojawia się, ponieważ w różnych porach się pojawia, najczęściej wieczorami, do tego dochodzi chrapanie, lecz też zależy to w jakiej pozycji trzyma głowę, nasz Pan doktor dawał Lenie zastrzyki antyalergiczne nie poskutkowało więc to prawdopodobnie nie alergia, jeszcze nadmienię że Lena jest psem domowym, mamy duży ogród więc może biegać do woli, ale przez większość czasu przebywa w domu. Jest radosnym psem nie zauważam innych niepokojących rzeczy. Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-09-28
Dzień dobry. Czy u suczki były wykonywane jakieś badania dodatkowe (badanie krwi/RTG)?
890815828
Nie nie były robione badania
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
W przypadku utrzymującego się problemu i braku reakcji na leczenie
objawowe, konieczne jest wykonanie badań dodatkowych w celu znalezienia
jego źródła. Wypływ z nosa może mieć wiele przyczyn - od przeszkód
natury anatomicznej po choroby zakaźne.

Na początku proponowałbym wykonanie RTG głowy (ocena zatok/jam nosowych) i badanie krwi (morfologia i biochemia) w celu ogólnej oceny stanu zdrowia oraz w razie stwierdzenia stanu zapalnego - umożliwienia jego oceny.
Warto też rozważyć wykonanie wymazu z nosa i badania hodowlanego w
kierunku bakterii i grzybów. W przypadku wypływu z nosa często badaniem
rozstrzygającym jest dopiero rhinoskopia.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii