Forum
Problemy z oddychaniem u psa
Witam!!
Mój pies ma 11 lat,jest mieszańcem.Od ok.pół roku ma problemy z oddychaniem,szczególnie w nocy, w stanie spoczynku.Miał robione prześwietlenie,po którym jeden lekarz stwierdził,że serce i tchawica mają dziwny kształt.Wybrałam się do innego weterynarza i ten stwierdził,że jak na jego wiek serce bije prawdłowo.Podejrzewa problemy z oskrzelami,dostaje na to leki ale działają bardzo krótko ok.5 dni.Wcześniej dostawał dexafort działał ok.tygonia,ale wyczytałam ,że przy dłuższym stosowaniu tego sterydu mogą wystąpić skutki uboczne.Jeszcze wcześniej podawałam mu encorton bardzo krótko,poniewarz ten drugi lekarz stwierdził że to jest za silny lek?Chciałam wybrać się do Wrocławia do jakiegoś kardiologa zwierzęcego,ale badania wymagają narkozy, a to wiąże się z pewnym ryzykiem.Nie chcę cały czas zmieniać lekrzy i robić z niego królika doświadczalnego.Co mam robić?Kto może postawić mu dignoze i dopasować leki?Czy można go wyleczyć??Z góry dziękuje za odpowiedz.Pozdrawiam
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2012-11-05
Jeśli serce ma zmieniony kształt a tchawica jest uniesiona to oczywiste jest że problemu trzeba szukać w sercu. Badanie osłuchowe jest bardzo ważne i daje wiele informacji jednak tu zalecałbym co najmniej EKG,a najlepiej echo serca. Do tych badań nie jest potrzebne znieczulenie chyba że pies jest bardzo agresywny. Proszę znaleźć kardiologa.
|