Forum
Problemy z oddychaniem u kota
Witam, martwię się o swojego 2,5 letniego kocura kastrata. Myślę, że ma problemy oddechowe, otóż oddycha on bardzo szybko, płytko i brzuchem co sprawia wrażenie jakby jego płuca znajdywały się w brzuchu. Oddycha tak cały czas nawet bez wysiłku i podczas snu. Dla porównania mój drugi kot oddycha normalnie, 3 razy wolniej wyraźnie, głęboko płucami. Do tego w około 1,5 miesiąca schudł 0,7 kg, jest bardzo chudy i można się na nim uczyć anatomii kości. Waży teraz 4,2 kg a apetyt mu dopisuje, je dużo, ciągle głodny jak każdy kot ( dla porównania drugi kot 1,5 roczny waży 6,2 kg i niezły z niego pulpet a je nawet mniej od tego starszego). Przy mruczeniu często wychodzi mu ciche kwiczenie zamiast mruczenia. Dodam jeszcze iż nie zauważyłam u niego zmiany w zachowaniu, jest żywy, towarzyski, śpi normalnie i zachowuje się jakby mu nic nie dolegało. A jednak się martwię, ta utrata wagi i każdy zauważa że dziwnie oddycha.
Mam zamiar w najbliższym tygodniu wybrać się z nim na konsultacje do weterynarza, jednak prosiłabym o jakąś prawdopodobną diagnozę, żebym wiedziała na czym z kotem stoimy.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
|
Data dodania: 2012-01-11
Diagnozę w tym przypadku, po oględzinach i przeprowadzeniu potrzebnych badań postawi lekarz wet. Czy kot był odrobaczany? Od kiedy ma opisane objawy?
Opisane problemy mogą wynikać z wielu przyczyn, zarówno z nieprawidłowości anatomicznych, uszkodzeń czy schorzeń układu oddechowego, pokarmowego, problemu kardiologicznego czy alergicznego, może też być tak, że nałożyło się kilka schorzeń. Trudno więc choćby w przybliżeniu podać, co może kotu dolegać. Natomiast można przewidzieć, jakie badania diagnostyczne będą przeprowadzone - morfologia krwi z biochemią, poziom hormonów, EKG, RTG/USG, być może posiew czy wymaz. W przypadku problemów anatomicznych np.ukł. pokarmowego, oddechowego można spodziewać się zabiegu korygującego wykrytą wadę, w przypadku uszkodzeń np. przepony - również zabiegu chirurgicznego.
|