Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Problemy z kotką- schodząca skóra z łapek i wiecznie brudne uszy

Forum

Problemy z kotką- schodząca skóra z łapek i wiecznie brudne uszy

Witam, mam straszny problem z moją kotką. Od jakiś dwóch tygodni albo i nawet trzech kotka ma problemy z brudzącymi się strasznie uszami. Mimo, że są czyszczone co 3 dni wyglądają jakby tej pielęgnacji w ogóle nie było. Zwłaszcza lewe ucho jest strasznie zapaprane jakimś brązowo czarnym woskiem (nie wiem dokładnie jak mam to określić). Akurat przy czyszczeniu tego ucha kotka strasznie się wyrywa być może odczuwa ból. Przeczyszczam chusteczkami nawilżającymi lub rumiankiem. Jakby tego było mało zauważyłam, że zaczęła schodzić jej skóra z poduszek i ma małe ranki na tylnich łapkach. Jakby się pokaleczyła. Dodam, że kotka jest trzymana tylko i wyłącznie w domu. Kotka była sterylizowana i odkąd ją posiadam ma problemy z nadwagą nie wiem czy ma to jakiś wpływ. Po prostu ma wilczy apetyt i raczej stroni od hasania. Preferuje ona raczej leżakowanie i przesypia całe dnie. Ma ona 3 lata. Bardzo proszę o jakąś diagnozę. Bardzo się o nią martwię.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-02-11
Jeśli chodzi o uszy, to przyczyny mogą być dwie: albo jest to grzybica, albo świerzbowiec uszny. Nie zawsze musi dojść do kontaktu z innym kotem by powstały takie problemy, wystarczy możliwość inwazji świerzbowca przez zainfekowane przedmioty. W każdym razie wymaga to w obu przypadkach przepisania odpowiedniego środka przez lekarza, domowe metody nie wystarczą. Nie wiem, skąd mogą się wziąć ranki na łapkach, mam za mało danych. Trzeba by to zobaczyć, żeby stwierdzić skąd się wzięły.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii