Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii problemy z chodzeniem starego pieska

Forum

problemy z chodzeniem starego pieska

Witam Mam 13.5 letniego kundelka. Od pewnego czasu po dłuższym leżeniu (jako staruszek przesypia prawie cały dzień) ma problemy z chodzeniem. Najpierw ma ruchu "robota", chodzi na sztywnych nóżkach, często kuleje na jedną łapkę. Po "rozchodzeniu" jest lepiej, ale widzę, że chodzenie sprawia mu ból. Przeczytałam o preparacie Flawitol Arthro - podobno pomaga w takich sytuacjach, ale jest dość drogi - kuracja 2-miesięczna 54 zł. Czy są jakieś inne preparaty, które mogłyby pomóc mojemu staruszkowi? Co mogę mu podać, żeby pomóc a nie zaszkodzić? Nie chcę niepotrzebnie chodzić z moim weteranem do przychodni, bo każda wizyta to dla niego bardzo duży stres (ma często napady padaczkowe). Proszę o poradę i dziękuję.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-12-02
Dzień dobry.
Prawdopodobnie mamy do czynienia ze zwyrodnieniem stawów związanym z wiekiem. Rozpoznanie stawia się na podstawie badania klinicznego i RTG zmienionych stawów. Leczenie polega na podawaniu środków wspomagających chrząstki stawowe i środków przeciwzapalnych/przeciwbólowych. Nie ma niestety możliwości wyleczenia tej choroby, leki mają za zadanie spowolnić jej rozwój i zmniejszyć towarzyszącą bolesność. Na rynku jest duży wybór preparatów wspomagających chrząstkę stawową. Cena zwykle idzie w parze z jakością i ilością aktywnych składników. Można naturalnie porozmawiać o tym z lekarzem i spróbować znaleźć tańszy środek.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii